2024. április 30. - Katalin, Kitti

Újabb Gyurcsány-bukás

Gyurcsány Ferenc egyik víziója a feketegazdaság visszaszorításáról szólt. Beindította a „Tiszta Haszon” programot, amit most Bajnai leállít. Joggal, hiszen kudarcba fulladt, ahogy Gyurcsány számtalan terve.
2010. január 7. csütörtök 14:53 - Pénzes Dávid
Újabb Gyurcsány-ötlet fut végleges zátonyra. A „programok miniszterelnöke” számtalan ötletet vetett fel hatéves regnálása során, ezek nagy része csak az újságok hasábjain jelent meg, mint kiváló kormánytámogató, Gyurcsány-magasztaló anyag. Másik része azonban elindult. Ezek egyike volt a számla játék, melyet most a Népszabadság információi szerint leállítanak.

Ide-oda rángatta a kormányrudat

Egy másik bukás
Persze nem kell messzire menni, hiszen volt egy Fészekrakó elnevezésű program is, ami hasonló kudarccal végződött. Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke szerint a program értelmetlen és nemes egyszerűséggel „használt lakások csereberéjeként” definiált, rámutatva ezzel arra, hogy adóforintokban kimutatható haszna egyáltalán nem is volt a támogatásnak.
Gyurcsány Ferenc egyike volt a legnagyobb ötletelőknek, minden hónapban képes volt valami teljesen új irányt szabni kormányzásának. Ez a politikai kommunikáció szempontjából érdekes kihívást, ám az ország vezetésének nézőpontjából dilettantizmust jelzett. A rossz kormányzás (sokak szerint nemhogy rossz, de semmilyen kormányzás nem volt) „ keserű gyümölcseit”, a Bajnai-kormány javítgathatta, a társadalom meg lenyelhette.

Most újabb ilyen romlott gyümölcs került elő a mélyből. A „Tiszta Haszonnak” nevezett számla játék, melyet még Gyurcsány Ferenc ötölt ki, nem állta ki a Bajnai-kormány próbáját. Gyurcsány ezt az ideát még 2008 év végén pattintotta ki agyából, majd tavaly januárban be is indította.

Az ex-miniszterelnök nagyívű víziója szerint a „Tiszta Haszon” a feketegazdaságot szorította volna vissza. Természetesen mesébe illő lett volna, ha csupán az elegendő lenne a Magyarországon burjánzó feketegazdaság visszaszorítására, hogy az ember azért ad számlát, mert esetleg nyer vele. Nyilvánvaló, hogy ez egy jótündér varázspálca-suhintásával lett volna egyenértékű. Épeszű ember nem gondolhatta komolyan, hogy azért fog minden kisvállalkozó számlát adni, (és így a pénztárcáját jelentősen megterhelni) mert ha szerencséje van, akkor nyer némi pénzmagot. Mégis megcsinálták.

Kisstílű vetélkedő

A számok
A legtöbben építőipari, egészségügyi, szépészeti szolgáltatásokról kapott számlákkal neveztek. Az elmúlt évben kétszáznyolcvanezer pályázat, pontosabban számla érkezett be. A legtöbbet a program elején, januárban adták be: összesen harminchatezret. Decemberre már csökkent az érdeklődés, az utolsó hónapban valamivel több mint tizennyolcezer pályázat érkezett.
A program nagy vonalakban arról szólt, hogy a részt vevők között – akik valamilyen szolgáltatásért kapott számlájuk kódjával vehettek részt a játékban – tízen minden hónapban nettó egy-egymillió forint díjat kaptak, ha nyertek a sorsoláson.

Az első sorsolást még nagy dirrel-durral játszották el. Nagyjából olyan hangulatban, mint egy vetélkedő a 70-es években, a bolgár köztelevízióban. Budai Bernadett kormányszóvivő, és Kondorosi Ferenc kormánybiztos húzta ki az első számlákat élő adásban a kétszázmillióból elindított kormányszóvivő.hu portálon. A programot persze nem maga a sorsolás színvonaltalansága tette nevetségessé, hanem a dilettantizmus, ahogyan kitalálták, ahogyan felépítettek.

Jól mutatta ezt a népszerűsége is. Míg a hangos beharangozás miatt az indulásnál harminchatezer számlát adtak be, addig az utolsó hónapban – 2009 decemberében – csupán tizennyolc ezret.

Érdemes végiggondolni e számokat. Ha megnézzük a csúcsot, a 36 ezret, akkor is mondhatjuk, teljes a bukás. Gondoljuk el, hány számlát adnak ki az országban egy hónap alatt, illetve hány számlát kellene kiadni, ha minden adás-vétel hivatalos lenne?! Nyilvánvaló, hogy ez a 36 ezer elenyésző ahhoz, amennyi lehetett volna… a 18 ezerről már nem is beszélve.

Bajnai teljes joggal

A dolog pikantériája, hogy Bajnai Gordon tagja volt annak a Gyurcsány-kormánynak, amelyik kiagyalta és végül elfogadta az ötlet ilyetén való bevezetését. Most pedig éppen ő szünteti be, a tényeket ismerve teljes joggal. Furcsa, hogy akkor nem szólalt fel az ügy ellen…

A jelenlegi kabinet költségcsökkentő intézkedései sok helyen bírálhatók, sokszor a teljes szociális érzéketlenség jellemzi ezeket, ám azt bizonyosan kijelenthetjük, e program takarékossági okból való beszüntetése, nem fog senkinek fájni. Talán egyedül Gyurcsány Ferencnek. És az is könnyedén megjósolható, hogy miután eltűnik, nem fog drasztikusan (de leginkább sehogy sem) burjánzásnak indulni a feketegazdaság.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását