2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Csökkentett finanszírozást kaptak az alapellátó orvosok

Csökkentett finanszírozást kaptak az alapellátást végző orvosok - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.
2010. január 6. szerda 23:00 - HírExtra
Közlése szerint hét forinttal csökkent az úgynevezett kártyapénz, vagyis az eddig egy ellátási pontért járó 163 forint helyett 156 forintot kaptak. Ez összegszerűen nagyjából tízezer forint mínuszt jelent praxisonként havonta, miközben például csak a benzin 14 forinttal nőtt.
Problémát jelent a szóban forgó finanszírozás-csökkentés abból a szempontból is, hogy nem differenciál, tehát nem tesz különbséget a nagyvárosi és a kistelepülésen ellátást nyújtó háziorvosok között.

Éger István közlése szerint a háziorvosi kasszát sújtó 1,7 milliárd forintos elvonást a Pénzügyminisztérium a járulékterhek csökkentésével magyarázza.

A kamarai elnök szerint ennek az elvonásnak nincs meg a jogi alapja, ezért levéllel fordult Székely Tamás egészségügyi miniszterhez, hogy mielőbb lépjen a rendkívül előnytelen intézkedés azonnali visszavonása érdekében. Levelében a köztestületi elnök úgy fogalmaz: "számításaink szerint a járulékcsökkentés és a tételes EHO megszűntetése megközelítően sem okoz annyi költségmegtakarítást, amennyi elvonást a praxisok elszenvednek, az effajta ellenérvelés tehát eleve vitatható".

Éger István érthetetlennek nevezte ezt a lépést, hiszen a kormányzat a 2010-es évet az egészségügyi nyerteseként aposztrofálta. Hozzátette azt is, a kamara évek óta jelzi, hogy az alapellátás finanszírozása elégtelen, veszélyeztetve ezzel a betegellátást. A köztestület véleménye szerint a jelenlegi finanszírozás duplájára lenne szükség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását