2024. május 20. - Bernát, Felícia

Anglia rég nem látott ilyet

Az utóbbi évek legnagyobb havazása érte el szerda hajnalban Anglia déli részét, beleértve Londont, ahol több repülőteret is be kellett zárni. Leállt a forgalom a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Lutonon és Gatwicken, mert a hókotrók nem győzték eltávolítani a havat a pályákról.
2010. január 6. szerda 08:30 - HírExtra
Mindkét repülőtér napi több budapesti járatot is fogad és indít. Lutonon - ahová az easyJet és a Wizz Air közlekedtet járatokat Ferihegyről - azt közölték, hogy a zárlat egyelőre szerdán kora reggelig érvényes. A légikikötő azonban minden utasnak "erőteljesen tanácsolja", hogy indulás előtt kérjen felvilágosítást légitársaságától, mert késések, járattörlések várhatók.

Gatwick információs rendszerén annyi volt olvasható szerda hajnalban, hogy a repülőteret akkor nyitják meg, amikor "arra biztonsággal lehetőség nyílik". Ez a repülőtér is kérte azonban, hogy azok az utasok, akik "a következő 24 órában" ide érkeznének, vagy innen indulnának, mindenképpen érdeklődjenek légitársaságuknál. Gatwickre a Malévnak van napi két járata Budapestről.

A brit meteorológia szerda estig 40 centiméteres havat jósol a Londontól Cardiffig - a walesi fővárosig - húzódó, csaknem 300 kilométeres sávban. Mindeközben egyre hidegebb is lesz; a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben. Anglia északnyugati és középső vidékein már kedden elkezdődött az intenzív havazás, és ez a hófront terjed dél felé.

Skóciában és Észak-Angliában az elmúlt napokban is már mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek reggelente, és délen is mínusz 5-10 fok volt, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.

Angliában, Walesben és Skóciában több ezer iskolát bezártak, számos autópályán és országúton áll a forgalom, és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz a hó és a fagy.

Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg és a havazás. Szakértők szerint 1981 óta nem volt a mostanihoz hasonló hosszan tartó, kemény tél Nagy-Britanniában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását