2024. május 19. - Ivó, Milán

Befejeződött a szádfal Tarnán - elmúlt a veszély?

Befejeződött az operatív munka a Tarnánál, a Heves megyei tarnazsadányi gátőrjárás térségében: a sérült csőzsilip körül csütörtökön elkészült az úgynevezett szádfal - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.
2009. december 31. csütörtök 17:25 - HírExtra
Csont Csaba kifejtette: a töltés ideiglenes árvízi biztonságának a helyreállítása - amelyet szerdán kezdtek meg - befejeződött, egy érkező árhullám esetén a szádfalat fóliaterítéssel látják el, csökkentve a beszivárgó víz mennyiségét. A harmadfokú készültséget pedig addig tartják fenn, amíg a zsilip és a töltés végleges helyreállítása nem történik meg. Hozzátette, hogy a helyreállítás becsült költsége mintegy 20 millió forint.

Az osztályvezető a munkálatok kezdetekor elmondta: a Tarna meder felőli oldalán, a két töltés között hatméteres acéllemezek leverésével és összefűzésével úgynevezett szádfalat alakítanak ki. Ezzel körülveszik a beszakadt zsilipet annak érdekében, hogy egy érkező újabb árvíz ne szakítsa át a töltést.

Csont Csaba csütörtökön arról számolt be, hogy az árvizek nagy része levonult az észak-magyarországi folyókon, a Bodrogon azonban továbbra is elsőfokú készültséget tartanak fenn. Felsőbereckinél 629 centiméteres vízállást mértek. Megjegyezte: az elmúlt napon 10-15 milliméternyi csapadék hullott a külföldi vízgyűjtőterületeken, ez jelentősebb vízszintemelkedéseket egyelőre nem okoz.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását