2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elmaradt a nagy MTV tárgyalás

Nem jelentek meg a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumának képviselői kedden a sztrájkbizottság által kezdeményezett háromoldalú tanácskozáson - jelentette be Lázár András, az MTV sztrájkbizottságának vezetője kedden, budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. december 29. kedd 16:57 - HírExtra
Még az ünnepek előtt kezdeményezte a sztrájkbizottság, hogy a menedzsmenttel folytatott tárgyalásokat bővítsék háromoldalúvá a kuratóriumi elnökség bevonásával.

Lázár András keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Magyar Televízió csőd közeli helyzetbe kerül nemsokára, ha a jelenlegi válsághelyzetet nem oldják meg a felelős politikai és tulajdonosi vezetők: "a jelenlegi helyzet a Magyar Televízió megszűnéséhez (...) vezethet".

A sztrájkbizottság vezetője szerint arra, hogy a kuratórium képviselői nem jelentek meg a tárgyaláson "azok a mondvacsinált okok" adtak lehetőséget, miszerint nincs kuratóriumi döntés arról, hogy milyen álláspontja legyen a testületnek egy ilyen tárgyaláson.

Közölte azt is, az MTV menedzsmentje "ma érdemben nem képes" a sztrájkbizottsággal megállapodni. Lázár András szerint ennek az oka az MTV alelnöke és a kuratórium közötti feszültség. Úgy tudják, hogy Medveczky Balázs nem teljesíti a kuratórium döntéseit, és "meg meri azt tenni", hogy a munkaszerződését nem mutatja meg a testületnek - mondta.

Lázár András közölte, továbbra is követelik a tulajdonosi képviselőkkel való tárgyalást.

A sztrájkbizottság - mint mondta - nyitni kíván a társadalom felé, és segítségül hívnak civil szervezeteket, szakszervezeteket, szakembereket és akár nemzetközi szervezeteket is, hogy a Magyar Televízió egy normatív, pártoktól független finanszírozási modellbe kerüljön.

Lázár András közölte, a tárgyalások január 5-én folytatódnak. Megemlítette, ígéretet kaptak arra, hogy januárban rendezik a "túl sok vezető" elbocsátását. A sztrájkbizottság nem tesz lépéseket azért, hogy ezeket a vezetőket megmentsék - szögezte le.

A sztrájkbizottság vezetője közölte, kedden levelet írtak Medveczky Balázsnak és Czeglédi László kuratóriumi elnöknek.

A sajtótájékoztatón közreadott levélben a többi között azt kérdezik: a mostani szakmai struktúra és szakemberállomány tényleg alkalmas-e a jövőbeni gyártás humánerőforrás-igényét maradéktalanul kitölteni, s miképpen tervezhetők ezek az átfogó közszolgálati társadalmi megrendelés és ebből fakadó műsorstruktúra ismerete nélkül.

A kuratóriumtól arra várnak választ, mit tettek az állam által megváltoztatott előfizetési díj évente fokozódó értékvesztése ellen, és mivel magyarázható az, hogy nem léptek fel a műsortervek elmaradása, a működőképességet veszélyeztető menedzsmenti döntések ellen.

A sztrájkbizottság szerint az MTV állománya már most azon szint alatt van, amelyen a tényleges feladatait el lehetne látni. "Ám ehhez lakosságarányosan és fajlagosan az eddigi finanszírozás háromszorosára lenne szükség, ha a közép-európai mezőny derekán szeretnénk helyet szerezni" - olvasható a levélben.

Mint írták, a menedzsment "Válságkezelés és megújulás" című koncepciója "tragikusan bizonyítja, hová jutott az MTV tulajdonosi felügyelete és szakmai vezetése, s hogy mennyire kerülik az MTV mint munkaszervezet és az MTV mint műsorfolyam valódi állapotainak rögzítését és értékelését" - olvasható a dokumentumban.

A Magyar Televízióban december 3-án alakult meg a sztrájkbizottság, amelynek deklarált célja a munkahelyek és az MTV-nek mint a társadalmi párbeszéd színterének a megóvása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását