2024. április 25. - Márk

KSH: megegyeztek a népszámlálásról

Együttműködésben állapodott meg Jóri András adatvédelmi biztos és Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a jövő évi népszámlálás adatvédelmi garanciáinak hatékony érvényesítése érdekében.
2010. november 23. kedd 17:13 - HírExtra
Az együttműködés célja népszámlálással kapcsolatos állampolgári bizalom erősítése és a biztoshoz érkező panaszok megelőzése.

Vukovich Gabriella a KSH elnöke és Jóri András adatvédelmi biztos szakmai együttműködésben állapodott meg tegnap a jövő évi népszámlálás adatvédelmi garanciáinak hatékony érvényesítése érdekében.

A megállapodás szerint a biztos és a KSH jogászai a népszámlálás lebonyolításával összefüggő jogszabályok közös értelmezésének kialakítására törekednek. Jóri András még a közigazgatási egyeztetést megelőző fázisban véleményezi a népszámlálást elrendelő jogforrás, a készülő rendelet tervezetét. A rendeletet a KSH készíti elő, az adatvédelmi biztos munkatársai segítséget nyújtanak a tervezet megalkotásában.

Az együttműködés részeként a biztos előzetes adatvédelmi ellenőrzést végez a népszámlálás online felületének létrehozása előtt: megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként alkalmazhatók az adatvédelmet erősítő technológiák az informatikai rendszerekben, a beépített technológiai adatvédelem céljából.

Jóri András és Vukovich Gabriella megállapodott abban is, hogy az adatvédelmi biztos néhány munkatársa részt vesz a kérdezőbiztosoknak tartott felkészítésen, annak érdekében, hogy a biztos munkatársai a munka gyakorlati részére is rálátást nyerjenek.

Az adatvédelmi biztos és a KSH elnöke egyaránt fontosnak tartja, hogy a társadalom állapotát reprezentáló adatokból az adatminőség szempontjából kiváló, teljes körű, összességében hiteles tartalmú adatbázis jöjjön létre, és a megfelelő adatvédelmi garanciák növeljék az állampolgárok bizalmát az adatszolgáltatás során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását