2024. június 17. - Laura, Alida

Komoly áradások az egész országban

Több folyó is árad az Észak-magyarországi régióban: az Ipoly Ipolytarnócnál kilépett a medréből szombat hajnalban, nyolc ház van veszélyben; árad a Sajó, és másodfokú a készültség a Tarnán is. A Kis-Balaton térségében a belvíz okoz gondot.
2009. december 26. szombat 20:44 - HírExtra
Az Ipoly a hajnali órákban 410 centiméteres vízállás mellett tetőzött.

Ipolytarnócon a folyó áradása miatt 27 embert kellett kimenekíteni otthonából az éjszaka. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az áradás miatt a településen nyolc ház van veszélyben, amelyből négyet körbevesz a víz, négynek pedig a kertjén folyik keresztül.
A házaikból kitelepített árvízkárosultaknak ideiglenes szállást rendeztek be a községben, és élelemmel is ellátják őket - tudta meg az MTI Ipolytarnóc polgármesterétől, Szabó Tibortól.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) illetékességi területén az intenzív áradás miatt összesen mintegy 215 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú a Sajón 68 kilométeren, további 147 kilométernyi szakaszon pedig másodfokú a riasztás.

Míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó, Hevesben a Tarna áradása okoz gondot. Emellett a Bodrogon is érkezik egy kisebb árhullám, a Bódván pedig már levonult egy gyors és jelentős ár. A Tiszán nagyobb árhullám nem indult el, a Hernádon pedig elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinthez közeli vízállásokra számítanak.

Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára Putnokon sajtótájékoztatón elmondta: a Sajó áradása települést nem veszélyeztet, lokálisan elhelyezkedő építmények azonban lehetnek az ártérben.

A folyó áradása miatt lezártak két útszakaszt is szombaton Borsod megyében, Sajóivánka és Sajókaza, valamint Putnok és Borsodbóta között.

A szakállamtitkár hangoztatta, a védekezést nagyban segítik a pontos előrejelzések. Elmondta, a folyó intenzíven árad, ezt mutatja az is, hogy pénteken az első-, illetve a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése között mindössze hat óra telt el.
A Sajón levonuló árhullám oka az elmúlt napokban leesett nagy mennyiségű csapadék, illetve a gyors hóolvadás a Sajó vízgyűjtő rendszerében, a szlovákiai területen - tette hozzá.
A Tarnán szombatra virradóra emelték másodfokúra a készültséget a tarnamérai mértékadó vízmércén a továbbra is áradó jellegű, 310 centis vízállásra tekintettel.
A folyó a számítások szerint Tarnaméránál 380 centiméterrel tetőzik szombat délután vagy kora este, Tarnaörsnél pedig vasárnap 360 centis vízállásra számítanak. Mindkét helyen plusz-mínusz húsz centiméter lehet a különbség.
A Dunántúlon a belvíz jelent problémát. Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kilenc szivattyútelep dolgozik folyamatosan a Kis-Balaton térségében; a vízzel elöntött területekről naponta 100 ezer köbméter vizet emelnek át a Kis-Balatonba.
A hirtelen hóolvadás és a napokban leesett nagy mennyiségű csapadék miatt erdők, szántóföldek, legelők kerültek víz alá. A belvíz a lakóházakat nem veszélyeztette, de a települések határában a víz magassága helyenként elérte az egy métert is.
Másodfokú készültséget rendeltek el Keszthely, Hévíz térségében, három szakaszon pedig - a vasútvonal mellett, a Zala jobb partján, valamint Zalavár, Zalaapáti és Esztergályhorváti határában - elsőfokú a készültség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását