2024. május 18. - Erik, Alexandra

Miniszteri szintre emelkednek a tárgyalások Koppenhágában

Sorra érkeznek a környezetvédelemért felelős miniszterek és államtitkárok a világ minden részéből Koppenhágába, hogy részt vegyenek az 12 napos ENSZ klímakonferencia második, vasárnap indult döntő szakaszában.
2009. december 13. vasárnap 19:33 - HírExtra
Vasárnap a Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is megérkezett a dán fővárosba. A repülőtéren adott első nyilatkozata szerint "óvatos optimizmussal" várja a "második félidőt". Az MTI információi szerint a magyar delegációt vasárnaptól Faragó Tibor környezet és klímapolitikai szakállamtitkár vezeti, Szabó Imre, a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője pedig kedden, december 15-én kapcsolódik be a tárgyalásokba.

A globális éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról szóló konferencia fináléján, december 18-án és 19-én a vasárnapi állás szerint összesen 115 állam- és kormányfő vesz részt. Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli.

Vasárnap zárt ajtók mögött 48 miniszter tartott informális megbeszélést az eddigi eredményekről. A dán külügyminisztériumban tartott egyeztetésekről vasárnap késő délutánig nem szivárogtak ki részletek. A klímakonferencia levezető elnöke, Connie Hedegaard klíma- és energiaügyi miniszter csupán annyit mondott, hogy "sok probléma áll még előttünk, de ahogy mind több és több miniszter érkezik a konferenciára, úgy növekszik a politikai akarat a problémák megoldására."

Yvo de Boer, a klímaügyekért felelős vezető ENSZ tisztviselő vasárnapi helyzetértékelése szerint "az Egyesült Államok felszólítja Kínát, hogy tegyen többet a klímaváltozás ellen, Kína pedig felszólítja az Egyesült Államokat, hogy fokozza éghajlatvédelmi erőfeszítéseit. Most itt tartunk, és remélem, hogy a következő napokban mindenki felszólít mindenkit, hogy tegyen még többet a klímaváltozás megfékezése érdekében, és mindenki így is tesz majd."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását