2024. május 10. - Ármin, Pálma

Fél órát vesz csak igénybe a népszámlálás

A 2011-es népszámlálásig még bő egy év hátra van, de a szakemberek már javában dolgoznak a kérdőíven. Ha minden jól megy fél óránál nem tart tovább a válaszadás. Az etnikai hovatartozásra pedig nem kötelező felelni.
2009. december 10. csütörtök 07:13 - Pénzes Dávid
Hétfőn elfogadta a Parlament a 2011-es népszámlálásról szóló törvényjavaslatot. A törvényt októberben egyszer már megszavazták, ám akkor Sólyom László átgondolásra visszaküldte a honatyáknak, akik a köztársasági elnök néhány kifogását elfogadták, néhányat nem. Így például nem támogatták a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdést. Ezzel a „koalíció” (MSZP és SZDSZ) kivívta történelmi egyházak haragját. Az eddig meglévő 140 éves adatsor után 2011-ben kimarad a magyar lakosság vallási megoszlása.

Vallás és etnikum


A tizenötödik
Magyarországon 1870 óta rendszeresen, általában tízéves időközökben kerül sor teljes körű népszámlálásra. A legutóbbi teljes körű népszámlálást a Központi Statisztikai Hivatal 2001-ben hajtotta végre. A soron következő, 2011 . évi népszámlálást, amely a tizenötödik lesz a hivatalos magyar népszámlálások sorában, a kormány teljes körű lakossági adatfelvétellel javasolja végrehajtani.
Mindenféle pártoskodás nélkül ez szakmai szempontból igen nagy felelőtlenség. Könnyű belátni ugyanis, hogy ha valamit nem teszünk meg, azzal információt vesztünk. Ráadásul ez a kérdés igen lényeges lehet a társadalomkutatók számára. És akkor még nem is beszéltünk egyházak költségvetési támogatásának nagyságáról és arányairól.

A másik kérdés, melyet Sólyom László kritizált az etnikumhoz illetve kisebbséghez való tartozás volt. Az elfogadott törvényben végül benne lesz a kérdés, és úgy, ahogy azt a köztársasági elnök javasolta. Ugyan a nemzeti és etnikai kisebbségekhez való tartozás kérdéskörében nem kötelező a válasza adás, de a törvényben szerepel, hogy ez a téma, „hangsúlyozottan jelenik meg a felhasználói igények közt.”

A népszámlálás össze kívánja írni a hajléktalan személyeket is, illetve a hazánkban élő külföldi állampolgárokat is. Ezt az Európai Parlament és Tanács rendelete teszi kötelezővé, mert az unió különleges figyelmet kíván fordítani az EU-n belüli vándorlási folyamatokra.

A kérdőívben természetesen megjelennek a legalapvetőbb adatok, mint a nem, a
születési idő, a törvényes családi állapot, az állampolgárság és a lakóhely, ellenben a válaszadó neve nem kerül felvételre, azaz a teljes népszámlálás névtelenül zajlik. A kérdőívben rákérdeznek majd a fogyatékosságra is.

Lesz próba is

Információink szerint a 2011-es „éles” népszámlálás előtt biztosan lesz egy úgy nevezett próbaszámlálás, aminek segítségével a kérdőívet tesztelik és véglegesítik. Hogy ez mekkora kört érint, még nem dőlt el, de néhány tízezer címről is szó lehet. A kérdőív tesztelése különféle módszerekkel ez előtt is folyamatos.

A HírExtra úgy tudja, a Statisztikai Hivatal szakemberei által elkészített kérdőív semmiképp sem lesz annyira hosszú, hogy egy átlagos háztartásban fél óránál tovább tartson a kitöltése. Sajnos a válaszadási hajlandóság egyre rosszabb ezért a 2011-es népszámlálást minden bizonnyal meg fogja előzni egy médiakampány, melyben a kérdőív minél precízebb kitöltésének fontosságára hívják majd fel a lakosság figyelmét.

Egy fontos ügy

A népszámlálás rendkívül fontos szerepet tölt be az ország életében. A tízévente megtartott népszámlálások alapján ugyanis egyedülállóan átfogó képet kapunk a népesség nagyságáról, demográfiai, nemzeti és etnikai, kisebbségi összetételéről, iskolázottságáról, foglalkoztatásáról, a lakáskörülményekről, illetve ezek tíz év alatt bekövetkezett változásairól.

De még fontosabb, hogy az eredmények alapján lehet a társadalmi, gazdasági és politikai döntéseket előkészíteni, és ezek alapozzák meg a törvényhozók döntéseit is. Azaz nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a területfejlesztéssel, a lakással, a családdal, a nemzeti és etnikai kisebbségekkel, a szociális helyzettel, a foglalkoztatottsággal és a munkanélküliséggel kapcsolatos politika alakításához.

Egy a nagy és átfogó reformok kapujában lévő ország számára ez különösen fontos. A felvett adatok természetesen nemcsak a hazai, de az európai uniós szabályozásokhoz is lényeges forrásul szolgálnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását