2024. április 19. - Emma

Az MSZP új kiegyezést sürget

Új társadalmi kiegyezést sürget az MSZP a választási programjában, amelyről szombaton szavaz a párt legfelső döntéshozó testülete, a kongresszus. A társadalmi kiegyezést nem először szorgalmazzák a szocialisták, Medgyessy Péter miniszterelnök is ígéretet tett rá 2002-ben. Az MSZP "csodatévő ígértetek" helyett őszinte beszéddel, reális számvetéssel készül a választásokra.
2009. december 9. szerda 18:21 - HírExtra
Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese szerdán az MTI-nek nyilatkozva a választási programról szólva elmondta: azért sürgetik a társadalmi kiegyezést, mert nem tesz jót a társadalomnak, hogy ekkora szakadékok választanak el benne egyes rétegeket.

Arra a kérdésre, hogy a szeptember elején vitára bocsátott dokumentum mennyire változott meg, a politikus azt mondta: a politikai stratégia fő irányát tekintve nem változott sokat, annak tartalmához azonban nagyon sokat hozzátett a november végi választmányi ülés.

Hozzátette: a választmány javaslatára változott meg a cím a Haladás és Biztonságról az Új kiegyezésre.

Lamperth Mónika közölte: a területi szövetségek, platformok és tagozatok javaslatára a vidékfejlesztés témakörével is gazdagodott a program.

Elmondta, hogy a dokumentum célkitűzéseket, értékalapú deklarációkat tartalmaz, s ezeken alapszanak majd a konkrét választási ígéretek.

Kitért arra, hogy szombaton reggel, a kongresszus előtt még összeül a párt dokumentumszerkesztő bizottsága és tárgyal a javaslatról, amely még a kongresszusi ülésen is változhat.

A társadalmi kiegyezést egyébként nem először szorgalmazzák a szocialisták, Medgyessy Péter miniszterelnök is ígéretet tett rá 2002-ben.

A volt szocialista kormányfő 2002 júniusában az MSZP kongresszusán beszélt arról, hogy a szocialisták jövendő kormánya a hazáért tenni akaró, nemzeti közép kormánya lesz. Olyan modern szociáldemokrata kormány, amely törekszik a megbékélésre, egy új nemzeti kiegyezés megvalósítására - fűzte hozzá.

Az MTI birtokába került, a kongresszus által még jóváhagyandó dokumentum szerint az MSZP a demokrácia pártja, új kiegyezést, összefogást és együttműködést akar a folyamatos háború helyett. "Azt valljuk, hogy az országban mindenkire szükség van, pártállásra, származásra, vallásra, jövedelmi helyzetre való tekintet nélkül. Ragaszkodunk a demokrácia és a köztársaság értékeihez, amelyek ma védelemre szorulnak. Ennek érdekében erélyesebb fellépést, aktívabb és bátrabb összefogást kezdeményezünk" - áll a javaslatban.

A dokumentum szerint az MSZP kész együttműködni minden demokratikus párttal, de az antidemokratikus szélsőjobboldallal semmilyen együttműködést nem vállal.
Az MSZP rögzíti, hogy a programot a válságból való kitörést követő évekre készíti, és az a változások programja. A szocialisták úgy vélik, a bizalmat nem "csodatévő ígéretekkel" lehet újrateremteni, hanem felelős, őszinte beszéddel, reális számvetéssel, a legfontosabb nemzeti ügyekben pedig új kiegyezéssel.

Amit akarnak, az nem rendszerváltás; a rendszer marad, de működési módjának változnia kell négy területen: az állami szerepvállalás, a gazdaság szerkezete, a társadalom átjárhatósága, az erőfölénnyel szembeni védelem és garanciák rendszerének területén.

A kongresszus elé kerülő javaslatban azt írják a szocialisták, hogy 2010-ben azért kérnek bizalmat, hogy újra erősödjön a biztonság, senki ne korlátozhassa a demokráciát, és ne fordíthassa vissza a haladást.

A dokumentumban úgy értékelik, hogy Magyarország az elmúlt nyolc évben előrehaladt, fejlettebb és szabadabb lett. Aki eltagadja az eredményeket, nem a kormány, nem a pártok, hanem az ország teljesítményét tagadja meg - olvasható a választási programban.

A javaslat az MSZP-t többek között nemzeti pártnak írja le, amelynek van joga, oka és elszántsága a nemzet kisajátítása ellen fellépni.

A konkrét javaslatok között szerepel a garanciák kiépítése a fogyasztók és a beszállító kisvállalkozók védelmében a multinacionális óriásszervezetekkel szemben - egyebek mellett az energiaszolgáltatások, az élelmiszerbiztonság, a banki eljárások és a versenyszabályozás területén.

A gazdaságban új hajtóerőkre van szükség, olyanokra, amelyek az emberi tőkét fejlesztik - áll a dokumentumban. A magyar gazdaság csak akkor fejlődhet, ha a munkahelyteremtés érdekében kettős súlypontja lesz: egyfelől a legmodernebb iparágak központjává kell tenni az országot, másfelől a képzetleneknek, szegényeknek új eszközökkel is munkahelyeket kell biztosítani.

A programban az olvasható, hogy a vidék munkahelymegtartó képességének növelésére vidékfejlesztési programra van szükség, illetve zöldebb gazdaságpolitikára, azaz "Zöld New Dealre".

A javaslat a szociálpolitika területén olyan szabályokat szorgalmaz, amelyek nem zárnak be a segélyen élés, a szegénység körforgásába. Leszögezik: a cigány lakosság integrációja nélkül nem haladhat tovább Magyarország.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását