2024. április 27. - Zita

A Mikulás és a Mágus

Az okkult tudományok nagymestere, Lui Padre mesélt a HírExtrának a Mikulással kapcsolatos emlékeiről. Ám azt kijelenthetjük: előtte a Mikulás is lebukott!
2009. december 6. vasárnap 08:34 - Győry S. József
Gyerekkorában miként várták a Mikulást? Volt valami, csak az ön családi körében létező szokás?

Természetesen a testvéreim és én is már előre vártuk, hogy mit fog vajon hozni a Télapó. Persze előre jeleztük a Mikulás részére az ajándékokat, amit szerettünk volna. A kérdés az volt, hogy valóban azt kapjuk-e? Azért a legtöbb esetben csak megkaptuk azt, amit kértünk. Volt olyan, hogy már két-három nappal előre kipucoltuk cipőnket – ezzel is jeleztük a Mikulásnak hogy jó gyerekek vagyunk –, és kitettük az ablakba.

És nem volt semmiféle baki, rosszabb esetben lebukás a Mikulás részéről?

Egyszer már nagyobb gyerekként meglestük a testvéreimmel a Mikulást, és kiderült, hogy a szülők azok, akik az ajándékokat hozzák. Itt nem a Mikulás volt a hibás, hanem a mi kíváncsiságunk miatt bukott le. De örömmel csalódtunk, mivel a szüleink egyből kapcsoltak. Azt mondták nekünk, hogy a Mikulás odaadta nekik jó előre az ajándékokat, mivel nagyon sok helyre kellett, hogy menjen. De ez sem volt olyan rossz élmény. Ekkor, ha jól emlékszem, nyolc éves voltam.

És melyik emlék az Ön számára a legkedvesebb?

Nagyobb, tinédzser korunkban is kitettük a cipőnket az ablakba, és kaptunk bele ajándékokat, mint a kisebb korúak.

Most hogyan készül a jeles napra?

A szüleim Békés megyében laknak, a húgom is ott él, akinek van két kisgyereke. Ezek a szokások hagyományként fennmaradtak, és mi ugyanúgy betesszük a gyerekeknek az előre megvásárolt ajándékokat a cipőjükbe, és ők is ugyanúgy élik meg ezeket a dolgokat, mint korábban mi.

Mit tud mondani eme szokásnak a kialakulásáról?

Minden kornak megvan a saját maga élménye, persze a gyerekkornak is. Ebből kifolyólag ez jó, ha fennmarad. Itt nem az van hogy hatalmas ajándékokat veszünk a gyerekeknek, vagy a nagyobb bevásárlóközpontban a Mikulás ad valamit, hanem az a jó, hogy itt valóban a gyerek kívánsága teljesül. Ezek az apróbb ajándékok jóval olcsóbbak, mint általában a karácsonyi ajándékok, így a szülők többsége meg tudja venni ezeket a gyerekei számára. Persze sajnos kivételek itt is vannak, ami miatt sajnos minden családnak másként alakul nem csak a december 6-a, hanem a karácsony is, főként manapság. De máskülönben ez mindenképpen egy szép hagyomány, és jó lenne, ha fenn is maradna.

Mit gondol arról, hogy nálunk is kezd meghonosodni az a szokás, hogy december 24-én a Mikulás, és nem a Jézuska hozza az ajándékokat?

A magyarság szempontjából ezt nem tartom egy jó dolognak, hiszen ez más országban van, ilyen például Amerika is. Ebből is látszik, hogy a hitvallás egyre inkább háttérbe szorul, hazánkban is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását