2024. április 28. - Valéria

Ferihegy: véleménykülönbségek a sztrájkról

Ferihegyi szakszervezetek szerint precedens értékű, a munkáltatót elmarasztaló bírósági ítélet született a repülőtéri sztrájk idején alkalmazott görög munkavállalók ügyében, a Budapest Airport szerint azonban a bíróság első fokú ítéletében nem marasztalta el a menedzsmentet.
2009. december 4. péntek 16:16 - HírExtra
A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) az MTI-nek eljuttatott közleményében azt közölte, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság megállapította: jogsértő volt a görög munkavállalók alkalmazása a 2008. decemberi sztrájk idején Ferihegyen.

Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója ezzel szemben az MTI-nek azt mondta: a bíróság első fokon tárgyalta az ügyet és nem állapított meg jogsértést. A bíró véleménye szerint a sztrájk idején új munkavállalók alkalmazása alkalmas lehet nyomásgyakorlásra - mondta. Hozzátette: a görög munkavállalók alkalmazásának szabályszerűségét a bíróság nem kérdőjelezte meg. A BA az első fokú döntés írásos indoklásának kézhezvételét és tanulmányozását követően dönt arról, hogy mit tesz az ügyben.

A LESZ szerint az ítélet szóbeli indokolásában az hangzott el, hogy a sztrájk idején a sztrájkoló munkavállalók helyettesítésére új munkavállalók felvétele a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszköznek minősül, s ezért az tilos, jogellenes munkáltatói magatartás. A görög munkavállalók alkalmazása tehát tavaly decemberben a Budapest Airport Zrt. dolgozóinak sztrájkjogát sértő magatartás volt a munkáltató részéről - fogalmaznak.

Nem látta bizonyítottnak a bíróság ugyanakkor azt a szakszervezeti kereseti kérelmet, amely szerint a munkáltató megsértette volna a sztrájk alatti együttműködési kötelezettségét a szakszervezetekkel azzal, hogy nem tárgyalt folyamatosan velük, illetve az egyes tárgyalások tartalmukat tekintve nem voltak érdeminek tekinthetőek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását