2024. április 29. - Péter

Miniszterelnök-jelöltek a porondon

Orbán, Mesterházy, Vona, Bokros. Négy nagyszerű legény, akikről az elkövetkezendő hónapok szólni fognak. Négy fura muskétás, akik az "egy mindenkiért, mindenki értem" alapon csontig fognak turkálni bennünk a kampány során.
2009. november 30. hétfő 07:39 - Pénzes Dávid
Érdekes csapat és még érdekesebb összecsapások várnak ránk, drága szavazótársaim. Az említett négy miniszterelnök-jelölt (Vona még nem az, de kétségtelenül az lesz) bizonyosan komoly produkcióval készül a választási kampányra. A kérdés, mely ott motoszkál minden fejben, így hangzik: fogjuk-e őket látni együtt? Mert az előttünk álló választási versengés egészen más lesz, mint az előzőek.

Medgyessy-Orbán vita
Amint Medgyessy Péter a vita bevezetőjében is elmondta, a szocialisták féltek ettől a vitától. A vita nézőjeként sokan megállapíthatták, okkal. Igaz, Medgyessy a vita előtti szakaszban alkalmazta a profi-boksz világából kölcsönzött módszereket, nagyhangú, magabiztos kijelentéseket tett. A közvélemény-kutatások Orbán Viktort mutatták a vita nyertesének. Külön elemzést érdemel, hogy miért nem tükröződött ez a vasárnapi szavazatokban.
(Az SZDSZ jelöltjéről eme gondolatkísérletben csupán azért nem emlékezünk meg, mert a rendszerváltás egyik legerősebb pártja úgy olvadt el mára, mint a nyári napon felejtett light margarin.)

Eddig két, nagyjából egyforma erő csapott össze a győzelemért, így tálcán kínálta magát a lehetőség, hogy vezetőiket összeeresztve igazi beszédcsörtét hallhasson a nagyérdemű. Remekbe sikerült produkciókat láthattunk az Orbán-Horn, az Orbán-Medgyessy, vagy az Orbán-Gyurcsány elnevezésű attrakciók során. Most azonban félő, hogy ilyen nem jöhet létre.

Jelenleg Orbán akkora orrhosszal vezet, amit még Cyrano is megirigyelne. Előnye miatt egyáltalán nincs rákényszerítve, hogy ki-ki alapon megmérkőzzön a többiekkel. Főleg, hogy nincs is kivel, hiszen ki tudja megmondani, hogy Vona vagy Mesterházy áll jobban? Bokrosról meg ne is beszéljünk.

De mégis

Mesterházy pályára küldése az MSZP részéről azért is volt kétséges, mert tudták, Orbánnal kell majd megmérkőznie. És bizony féltették őt. Na, nem szívjóságból, hanem mert reálisan néznek saját jelöltjük képességeire. Ha Orbán belemenne egy kétszemélyes ütésváltásba, akkor azzal csak Mesterházy járna rosszul. Nem rossz fiú ez az Attila, (mármint a Mesterházy), de a lábnyomába nem érhet sem ravaszságban, sem riposztokban, sem improvizálási képességben Orbánnak.

Mesterházyba nem szorult annyi tehetség, mint a Fidesz vezérébe, ám ettől függetlenül kemény munkával elérhet még magasabb szinteket idővel. Sok idővel, s ez most nem áll a rendelkezésére. A 2014-es választáson már méltó párja lehet Viktornak, főleg, ha tényleg ő lesz négy évig az ellenzék vezére – s szerepét jól is fogja alakítani.

Ugyan miért?

Vona és Orbán vitára ne számítsunk, bármennyire is szeretnénk. A két jobboldali pártvezér nem fogja magát kitenni annak, hogy egymást gyengítsék egy esetleges szembesítő csatában. Érdekes lenne ugyan elképzelni, hogy miként szidnák kórusban a szocialista kormányok eddigi politikáját, de ne álmodozzunk. Ekkora hibát nem követhetnek el.

A legizgalmasabb minden bizonnyal az Orbán-Bokros mérkőzés lehet. Erre sincs sajnos sok esély, de ha van esze Orbánnak, akkor részt venne egy ilyenen. Bokros Lajos célja ugyanis a volt szoci, meg a bizonytalan szavazók meggyőzése. Sőt, nem egyszer a Fidesz ellenében cselekszik, kifejezetten távol tartva pártját Orbánétól (nyilvánvalóan a fideszes bizonytalanokat is meg fogja környékezni kampányában). Ez a stratégia jó apropót adna a Fidesz elnöknek is, hogy bevetve minden retorikai tudását személyesen menjen neki Borkoséknak, és megtegyen mindent, hogy ne jussanak be a parlamentbe, hiszen az a Fidesz pozícióját csak erősítené.

Együtt a levesben

Reális lehetőség lehet, hogy mind a négy gladiátort egyszerre lássuk a porondon. Egy négyszemélyes miniszterelnök-jelölti vita hatalmas nézettséget produkálna bármely televíziós csatornán, és akár érdemi megnyilvánulásokat is hozna. A döntésképtelen szavazók pedig nemcsak szlogenszerű kijelentéseket, de a személyek habitusát, egymáshoz való viszonyát, a hatalomért való ádáz küzdelmüket látná, ami megkönnyítené az iksz behúzását a rublikába.

Egy ilyen négyes megjelenés lenne a legkorrektebb gesztus a választópolgárok felé, és ez volna a legdemokratikusabb út is. Éppen ezért lehetünk szkeptikusak a létrejöttét illetően. Minden jel szerint Orbán Viktor a háttérben marad és csak gyűléseken fog megjelenni, interjúkban fog megszólalni, de nem fog ilyen (számára zsenánt) helyzetekbe belemenni. Győzelme biztos tudatában el fogja követni azt a hibát, hogy lekicsinyli ellenfeleit, így azok egymással fognak csak vitázni.

Ez viszont azt eredményezheti, hogy a három kihívó rájön, ha hárman kezdeményeznek egy vitát, akkor Orbánt rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhatják. Ha Orbán nem megy el, az világraszólóan kínos lenne, és nehezen megmagyarázható. Ráadásul a három résztvevő, vígan szidhatja Orbánt, és kérheti ki magának azt, hogy nem hajlandó megjelenni velük. Ez pedig súlyos szavazatokat vihet el a Fidesztől.

Lovon

Úgy néz ki, hogy Orbán nem kerülheti el, hogy beleszaladjon egy kényelmetlen szituációba. Akkor is, ha mind a négyen megjelenek egy vitán (az nem illene bele magas lovon ülő vezér imidzsébe), és akkor is nem vállalja.

A miniszterelnök-jelöltek vitája természetesen ma még csak felvetés, ám nemsokára eljön az a pillanat, amikor valósággá válhat. Tenyérdörzsölve várjuk, megvalósul-e és ha igen, milyen kimenetellel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását