2024. június 3. - Klotild

A pápa koronázta a Kis Jézust

Azt a koronát viseli a héttől a prágai Kis Jézus, amelyet XVI. Benedek pápa ajándékozott neki szeptemberi csehországi látogatásakor - mondta el Petr Sleich karmelita rendfőnök.
2009. november 28. szombat 11:05 - HírExtra
A korona már akkor is a Győzedelmes Szűz Mária-templomban lévő barokk szobrocska fején volt, amikor a katolikus egyházfő itt imádkozott, de azután egy prágai aranyműveshez került, aki kapcsokkal látta el és bársonnyal kibélelte.

A szobor koronaviselése a hagyományok szellemében történő öltözetésének része. A pápa által a szobor számára ajándékozott királyi koronát nyolc kagyló - Szent Ágoston jelképe - díszíti. A kereszt feletti felirat jelzi, mikor történt az ajándékozás. Az aranyozott ezüstkoronát igazgyöngyök és gránátok is ékesítik.

A prágai Kis Jézusnak mintegy száz ruhája van, számos országból - például Kínából, Ecuadorból, Olaszországból, a Fülöp-szigetekről, Lengyelországból, az Egyesült Államokból és Vietnamból ajándékozták.

A csodálatos gyógyító erejéről elhíresült szobrocska előtt katolikusok ezrei imádkoznak.
A prágai Jézuska 47 centiméter magas viaszborítású faszobor, egy spanyol szerzetes műve. Csehországba a XVI. században került Mara Manrique de Lara spanyol nemesasszony nászajándékaként, aki egy cseh nemeshez ment feleségül. Lánya, Polyxena de Lobkowicz hercegnő ajándékozta 1628-ban a mezítlábas karmeliták rendje tulajdonban lévő Győzedelmes Szűz Mária templomnak.

A Kanári-szigeteken élő Manrique de Lara család 1996-ban brokátöltözéket ajándékozott a Kis Jézusnak.

A templom múzeumban több öltözéke, így a Mária-Terézia osztrák császárnő-magyar királynő által 1743-ban ajándékozott aranyhímzéses bársonyruha is látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását