2024. május 17. - Paszkál

Nyelvtörvény: Bajnai megköszönte Buzek támogatását

Az Európai Unió aktuális kérdéseiről és a szlovákiai magyarok nyelvhasználatáról volt szó Bajnai Gordon magyar miniszterelnök és Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnökének pénteki budapesti megbeszélésén.
2009. november 27. péntek 13:18 - HírExtra
Bajnai Gordon újságíróknak úgy fogalmazott: Magyarország szempontjából nagyra értékeli azt az elvi, erkölcsi támogatást, amelyet Jerzy Buzek adott a magyar kisebbség szlovákiai nyelvhasználata kapcsán nyáron fellángolt vitában.

Hozzátette: ezért a támogatásért most személyesen is köszönetet mondott az Európai Parlament elnökének.

Mint mondta, beszéltek arról is, hogyan képes Európa kilábalni a gazdasági válságból úgy, hogy a lisszaboni stratégiát megújítsa, hatásosabbá tegye.

Bajnai Gordon szimbolikus dolognak tartja, hogy az EP elnöke lengyel, mivel Lengyelország egyike azoknak az országoknak, amelyek Magyarországgal egy időben csatlakoztak az unióhoz. Ráadásul a politikus fontos posztot tölt be, Lengyelország Magyarország egyik legfőbb szövetségese, és a két állam kapcsolati nagyon jók.

Jerzy Buzek közölte: nem régen járt Szlovákiában, ahol arról tájékoztatták, szeretnék az országon belül megoldani a nyelvtörvény miatt kialakult problémát, a kormány és a kisebbség állandó párbeszéde révén.

A politikus fontosnak tartja, hogy éppen most jött el Magyarországra, húsz évvel azután, ami 1989-ben történt. Hangsúlyozta: a magyar-osztrák határ megnyitása jelentős állomás volt azoknak az eseményeknek a láncolatában, amelyek elvezettek a demokráciához és a szabadsághoz - fogalmazott.

Hozzátette: jól emlékszik az 1956-os magyarországi eseményekre is és erre az EU-ban is mindenki emlékszik. Szavai szerint a közös Európa létrejöttével megvalósultak azok az eszmék, amelyekért a magyarok 1956-ban harcoltak.

Az EP elnöke beszámolt arról: Bajnai Gordonnal beszéltek még egy lehetséges közös energiapolitikáról, mezőgazdasági kérdésekről és Schengenről is.

Jerzy Buzek véleménye szerint nagyon hasznos volt az is, hogy megismerhette a "trió elnökség" programját, amelynek keretében Magyarország lesz hamarosan a soros elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását