2024. május 20. - Bernát, Felícia

Optimista a FED, ha az USA-ról van szó

Az amerikai jegybank (Fed) feljavította az idei és a jövő évi amerikai GDP-adatot, miközben arra számít, hogy nem nő jelentősen az infláció, mert lassú lesz a gazdasági kibontakozás.
2009. november 25. szerda 06:17 - HírExtra
Egyebek között ezt tartalmazza az amerikai jegybank november 4-én záródott kétnapos kamatdöntő ülésének kedden nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve. A Fed szerint az amerikai gazdaság növekedése 3 százalék körüli lehet éves szinten 2010 utolsó negyedévében, miután 2009 azonos időszakában mintegy 0,25 százalék lesz a gyengülés. Júniusban a Fed még úgy vélte, hogy az idén 1,25 százalék körüli mértékben hanyatlik az amerikai gazdaság, amely jövőre mintegy 2,7 százalékkal nő.

A bank szerint a nagyobb lakossági kiadás járult hozzá ahhoz, hogy az idei harmadik negyedévben nőtt az amerikai GDP, több mint egy évi csökkenés után. Ez pedig azt eredményezte, hogy a nyáron véget ért a recesszió.

Épp kedden hozták nyilvánosságra, hogy felülvizsgált, de még nem végleges adat szerint a harmadik negyedében 2,8 százalékkal nőtt éves szinten az amerikai bruttó hazai termék (GDP) az előzetesen várt 3,5 százalékkal szemben.

A jövő évi átfogó inflációs előrejelzését a Fed mintegy 1,5 százalékra emelte a júniusban becsült 1,45 százalékról. A bank által szorosabban figyelemmel kísért - élelmiszer- és energiaárak nélküli - maginflációt 1,25 százalékra várja jövőre a Fed, ami megegyezik a júniusi becsléssel.

A Fed azzal számol továbbá, hogy 2010 utolsó negyedévében 9,3-9,7 százalékos lesz a munkanélküliség az Egyesült Államokban a júniusban becsült 9,5-9,8 százalékkal szemben.

Az előrejelzés elkészítése után két nappal hozták nyilvánosságra azt a hivatalos adatot, hogy októberben a vártnál nagyobb, 10,2 százalékos volt az amerikai munkanélküliség, ami 26 éves csúcs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását