2024. április 19. - Emma

Elfogadta az Európai Parlament az EU ötéves belügyi programját

Elfogadta az Európai Parlament az Európai Unió új ötéves programját a polgárok szabadságának és biztonságának előmozdítását szolgáló lépésekről.
2009. november 25. szerda 21:20 - HírExtra
A 2010-2014 közötti időszakra szóló, úgynevezett Stockholmi Program az európai polgárok jogaival, a bevándorlással, a rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel, a határőrizettel és a terrorizmus kérdéseivel foglalkozik. Megvalósítása során figyelemmel kell lenni a Lisszaboni Szerződés jövő heti életbe lépésével kötelező erejűvé váló uniós alapjogi chartára is, amely a kisebbséghez tartozók jogainak védelmét is tartalmazza.

A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott EP-határozat arra is rámutatott, hogy az EU-tagállamok bel- és igazságügyi együttműködését érintő jogszabályalkotásban az Európa Parlament immár a kormányokéval azonos hatáskört, együttdöntési jogosítványokat élvez.

Gurmai Zita (MSZP) és Göncz Kinga (MSZP) közleményükben jelezték, hogy a programba a "szocialisták kezdeményezésére kerültek be többek között az emberi jogok garantálását, a veszélyeztetett társadalmi csoportok integrációját, a roma közösségek és bevándorlók védelmét, a gyűlöletbeszéd fokozott tiltását sürgető megfogalmazások, valamint külön fejezetet hoztak létre a gyermekek jogainak védelmére és a nők-férfiak esélyegyenlőségének biztosítására".

Gál Kinga (Fidesz) írásos hozzászólásában kiemelte, hogy az emberi jogok, így a kisebbségi jogok közösségi jogi megerősítése kezdődik a Lisszaboni Szerződés életbe lépésével. A stockholmi program ezt a célkitűzést kibontja politikai prioritásokká, hogy "az elkövetkező évek konkrét akcióterveiben teljenek meg tartalommal" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását