2024. május 5. - Györgyi

Immár mi sem keressük a magyar hegymászókat

Egy hétig várt a helikopteres felszállásra, majd miután erre nem kerülhetett sor Csengtuból hazaindult Mécs László magyar hegymászó, oktató, aki azért jött Kínába, hogy megismerje az október közepén Szecsuanba érkezett négy alpinista eltűnésének körülményeit.
2009. november 24. kedd 17:06 - HírExtra
Mécs elmondta: meggyőződése, hogy jég- és sziklaomlás temette maga alá a magyar csapatot. Mint mondta, a gyalogos (földi) mentés lehetőségeit teljességgel kimerítették, de megvan még annak az esélye, hogy a kínaiak, ha a körülmények engedik, ismét felszállnak. Ugyanakkor a keresés leállításáról is ők döntenek.

Mécs elmondása szerint a kínai fél szándékai kétségkívül arra irányultak, hogy felszállhasson vele a katonai helikopter, miután erre az engedély egy hete megvan. Kedden a tartomány székhelyén, Csengtuban a tartományi külügyi hivatalban várakoztak a korábbi mentés vezetőjével, hogy a zöld jelzés megérkezzen, de a ködös idő végül ezt nem tette lehetővé. "Sikerült első kézből információkat kapnom, így határozott képet alakíthattam ki arról, hogy mi történhetett, és megbizonyosodhattam arról is, hogy a mentés szakszerű volt" - mondta Mécs.

Mécs László elmondta, hogy a jelenleg ugyanazon a területen mászó három dán alpinistával napi sms-kapcsolatban vannak. Róluk most azt lehet tudni, hogy már 4400 méteren járnak, és - ahogy a magyarok hetekkel ezelőtt - onnan keresik a tovább vezető utat. Amennyiben tehát a dánok - akik közül az egyik magyar származású - bármi nyomát látnák az eltűnt magyaroknak, azonnal tudatják. Mint kiderült, a dán hegymászók és a magyar expedíció még a magyarok indulása előtt tudtak egymás tervéről.

Mécs még fontosnak tartotta közölni, hogy eredetileg egyik csapat sem azon az oldalon akarta a csúcsot megközelíteni, amelyen végül megkísérelték, megkísérlik. Logisztikai problémák miatt választották végül a harmadik, de a legnehezebben járható utat.

Mécs elmondta, hogy a magyar hegymászás történetének legsúlyosabb balesete következett be az ismeretlen szecsuani hegynél. Hazatérése után mindenekelőtt a családtagokat kívánja tájékoztatni, s szakmai körökben is újra elemzik majd az októberben történteket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását