2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az MTV nem kommentálja a regionális stúdióvezetők levelét

A Magyar Televízió (MTV) nem nyilatkozik arról, tudta-e a közmédium menedzsmentje, hogy regionális stúdióvezetői országgyűlési képviselőktől és polgármesterektől kértek segítséget az intézményt érő megszorítások miatt.
2009. november 23. hétfő 18:44 - HírExtra
A Magyar Televízió - Földváry Mónika sajtóiroda-vezető által kézbesített - reagálása a közmédium korábbi nyilatkozatait megismételve azt hangoztatja: az MTV "ösztönzi, hogy a közmédiumok feladatairól és finanszírozásáról társadalmi vita legyen, bár sajnálja, hogy erre éppen annak kapcsán kerül sor, hogy a jövő évi költségvetési törvénytervezet - a gazdasági válságra hivatkozva - egyedül a Magyar Televíziót sújtaná jelentős elvonással".

A közlemény megválaszolatlanul hagyja az MTI azon kérdéseit, hogy tudott-e a menedzsment ilyen levél születéséről, pártolta, kezdeményezte-e a lépést az intézmény vezetősége, tud-e arról, hogy több ilyen levél született.

A miskolci Észak-Magyarország című napilap múlt pénteken számolt be az akcióról; cikkük szerint a stúdióvezetők a címzettektől azt kérik: ha nem akarják, hogy eltűnjenek a tévéből a regionális műsorok, akkor a költségvetés végszavazásán vagy azt megelőzve "bármilyen formában hassanak oda", hogy a regionális hálózat tovább folytathassa munkáját.

Varga Koritár László, a miskolci stúdió vezetője úgy nyilatkozott a lapnak: félelmük megalapozott, mivel a költségvetés tervezetében az szerepel, hogy a Magyar Televízió költségvetésének egyharmadát akarja elvonni a kormány. Ha ez valóban bekövetkezik, a televízió menedzsmentje a 33 éve működő regionális hálózatot felszámolja, a fenntartása ugyanis évi 1-1,5 milliárd forintba kerül - olvasható a napilapban.
Korábban az MTI birtokába jutott egy másik stúdióvezető levele, amely azzal kezdődik: "2010 februárjára megszűnhet az éppen 33 éves regionális televíziózás Magyarországon!", mivel ha a jövő évi büdzsé elfogadásáig "a Magyar Televíziót érintő számok nem változnak, az MTV Zrt. menedzsmentje elindíthatja a stúdiókat érintő megszorító intézkedéseket!". A levél arra kéri a címzettet, "hasson oda, hogy tovább végezhessük a munkánkat!".

A 2010-es költségvetés tervezete első menetben 7 milliárd forinttal kurtította volna meg az MTV idén még 9,4 milliárdos céltámogatását, a szocialista párti Jánosi György módosító indítványa pedig még ezt az összeget is a Duna Televízióhoz irányítaná át.
Az ügyvezető később arról beszélt az MTI-nek, hogy beláthatatlan következményei volnának az elvonásnak.

A menedzsment egyik, szeptember végén az MTI birtokába jutott anyagában az olvasható, hogy - számos más megszorító intézkedés mellett - az úszó Európa-bajnokság és a labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak eladása és a vidéki tudósítói hálózat felszámolása is szerepel a kevéssel korábban készített intézkedési tervben. Az előbbi elképzelés fél-, míg a másik két lépés egy-egymilliárd forinttal javíthatná a szaldót - olvasható az anyagban, amely szerint az, hogy a tulajdonosi testület szeptember elején nem járult hozzá 2,45 milliárd forint beruházási hitel felvételéhez, "drasztikus intézkedéssorozat elrendelését kényszeríti ki".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását