2024. április 28. - Valéria

Hat év az egykori iráni alelnöknek

Egy iráni bíróság hat évi börtönbüntetésre ítélte az ország egykori alelnökét a júniusi választásokat követő zavargásokban való szerepéért, és óvadék ellenében vasárnap szabadlábra helyezték.
2009. november 22. vasárnap 16:31 - HírExtra
Mohammad Ali Abtahi az egykori reformista elnök, Mohammad Hatami alelnöke volt 2005-ig. Ő a legmagasabb rangú politikus az augusztus óta vád alá helyezett több mint 100 ellenzéki között. Abtahi még letartóztatásakor a televízió kamerái előtt beismerte, hogy felkelésre provokálta a tömegeket. Családja és más ellenzékiek szerint azonban a vallomást kikényszerítették.

Az ítéletet előbb ügyvédje jelentette be vasárnap. Később az IRNA állami hírügynökség idézte az ügyészt, aki szerint Abtahit ideiglenesen szabadlábra helyezték, miután kifizették a hétmilliárd rial (mintegy 700 ezer dollár) óvadékot.

Az iráni állami televízió az elmúlt héten jelentette be, hogy a tömegperben öt személyt halálra, 81-et pedig fél évtől 15 évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek.

Jogvédő szervezetek és ellenzéki személyiségek ismételten bírálták a teheráni vezetést a kirakatperek miatt.

A júniusi 12-i elnökválasztás után Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Muszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat és tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását