2024. április 29. - Péter

Halálos áldozattal járó áradások Angliában

Halálos áldozattal és hatalmas anyagi károkkal járó áradásokat okozott pénteken Anglia északnyugati és Skócia déli vidékein a térségre hullott példátlan mennyiségű eső.
2009. november 21. szombat 07:00 - HírExtra
Halálos áldozattal és hatalmas anyagi károkkal járó áradásokat okozott pénteken Anglia északnyugati és Skócia déli vidékein a térségre hullott példátlan mennyiségű eső, amelyet az előrejelzések szerint újabb jelentős csapadék követ a hétvégén. A legsúlyosabb helyzet az északnyugat-angliai Cumbria grófságban alakult ki, amelyre a brit Környezetvédelmi Hatóság pénteken ismertetett mérési adatai szerint 24 óra alatt 314,4 milliméter csapadék esett. A hatóság elnöke, Lord Chris Smith pénteken kijelentette: ez példátlan napi esőmennyiség az angliai mérések eddigi történetében, és "rendkívül súlyos időjárási incidensről van szó". A grófságban péntek estig négy közúti hidat sodortak el a megáradt folyók.

Az egyik híd a tengerparti Workington városának fő közlekedési átkelője volt a Derwent folyón. Az összeomlás pillanatában éppen a hídon tartózkodott egy rendőr, aki a forgalmat terelte el. A 43 éves Bill Parkert elsodorta az áradat; holttestét egész napos megfeszített keresés után, péntek este találták meg. A cumbriai rendőrség közölte: "igen sok" bejelentést kap a lakosságtól további eltűnt személyekről.

A Derwent felső szakaszánál fekvő Cockermouth kisvárosban pénteken 2,5 méter magasan állt a víz; az elöntött negyedekből kétszáz embert kellett kimenteni. A mentőakcióban a brit hadsereg alakulatai, és a királyi légierő helikopterei is részt vettek. Skóciában harminc országutat kellett lezárni az árvíz miatt.

Pénteken szünet volt az esőzésben, de a brit meteorológia szombatra újabb atlanti front érkezését jelezte. Ez a prognózis szerint további 25-40 milliméter csapadékot zúdít az elöntött területekre, vasárnaptól pedig heves, helyenként 100 kilométeres sebességet meghaladó szélvihar várható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását