2024. május 4. - Mónika, Flórián

Anglia a csőd szélén - A válság tovább dübörög!

Az angliai gazdaság hihetetlen mértékű esést produkált októberben, és az államháztartási hiány is az egekbe szökött. Anglia képtelen kezelni a válságot, vagy ez a válság újabb lejtmenetének a jele?
2009. november 20. péntek 07:50 - Pásztor Balázs
Rosszkor

Szerdán még Gordon Brown brit miniszterelnök kérte arra a törvényhozást, hogy „fékezze” a válság okozta gazdasági károkat - csütörtökön pedig napvilágot látott a brit statisztikai hivatal jelentése, amely minden eddiginél rosszabb mutatókat produkált. A legütősebb szám egyértelműen az a 11,42 milliárd fontos (nagyjából 3400 milliárd forint) hiány volt, amire a bit közfinanszírozás rászorul - magyarul ennyi hitelt kell felvenni, hogy kitöltsék a költségvetési rést.

Ezek a számok még a királynő szavait is meghamisítja, aki szintén tegnap olvasta fel a kormány következő évi, kiemelt jogszabálytervezeteit, amelynek központjában a gazdasági válsággal kapcsolatos jogszabályi tervek álltak. A felolvasottakban a bankszektor szigorúbb szabályozása, és az államadósság valamint az államháztartási hiány ütemes csökkentését célzó tervezetek szerepeltek kiemelt helyen - de úgy tűnik, mindez már késő.

Az elemzők szerint ugyanis a válság által sújtott, recesszióban sínylődő országban az adók visszaesése még drámaibb mértékű lesz, mint várták, a bakrendszer tőkepótlása pedig túl nagy falatot fog elvinni a költségvetésből (előzetes adatok szerint az éves GDP 7-8 százalékát). Így a Brit államháztartási hiány sosem látott mértékeket fog ölteni: a várt 12,4 százalékos helyett a 14 százalékot is elérheti (Magyarországon ez csupán 4,1 százalék körül várható), tehát 20 milliárd fonttal 195 milliárdra nőne.

Leminősítés és választási harc

Mínuszok mínusza
A Centre for Economics and Business Research (CEBR) kimutatta azt is, hogy az áprilisban indult pénzügyi év eddigi szakaszában összesen 86,9 milliárd font (26 ezer milliárd forint) volt a brit államháztartás nettó hitelfelvételi igénye, 53,1 milliárd fonttal több, mint a tavalyi pénzügyi év azonos időszakában. Ez a legnagyobb költségvetési finanszírozási igény erre az időtartamra azóta, hogy az összehasonlítható adatok közlése 1946-ban megkezdődött. (MTI)
A számok azt mutatják, hogy a válság jóval nagyobb pofont adott a brit gazdaságnak, mint ami eddig látszódott: tavaly ilyenkor mindössze 100 millió font font volt a brit költségvetés havi hiteligénye, és az előzetes várakozások is „csupán” 6 milliárd fontos hiteligényt vártak mostanra. Ráadásul a Standard & Poors hitelminősítő cég le kívánja fokozni Angliát a legjobb „AAA” osztályzatból, mivel kalkulációi szerint a költségvetési hiány el fogja érni a Brit GDP 100 százalékát.

Mindez történt annak ellenére, hogy az októberi hónap hagyományos a Brit gazdaság egyik legjobb hónapja. Hisz ilyenkor a téli ruhák, az iskolaszezon és a halloween miatt beindul a lakosok fogyasztási kedve, ami nagyobb adókat eredményez. Azonban a munkanélküliség akkora mértékű, és a lakosság a válság miatt annyira visszafogták a fogyasztást, hogy már ez sem segített.

Természetesen az ellenzék várhatóan nem csak meglovagolja majd a problémát, hanem a gazdasági kérdést teszik a következő év júniusában tartandó országgyűlési választások fő kérdésévé. Az 1997 óta hatalomban lévő kormány szénája a költségtérítési botrányok miatt sem túl rózsás - szinte borítékolható az ellenzék győzelme - de persze sokat segíthet rajtuk, ha az utolsó parlamenti évet sikeres gazdasági törvényekkel abszolválják - és ezért minden meg is tesznek.

Az ellenzéki toryk programterve középpontjában így is a költségvetési hiány csökkentése áll, amelyet főleg kiadáscsökkentéssel (például a közalkalmazottak nyugdíjalapjának állami kiegészítésének eltüntetése) és adóemeléssel kívánnak elérni.

Mi lesz ebből?


A hírek hallatán sokakban felmerül a kérdés, hogy ha Európa egyik legnagyobb gazdasága itt tart akkor, mi lesz a többiekkel? Elvégre Amerika, Japán, Németország és Franciaország hasonló cipőben jár. Tényleg igaza van Barack Obamának, Amerika elnökének, aki szerint az egész válság egy W alakú grafikonon írható le, és most ismét lefelé tartunk? A közgazdászok véleménye megoszlik, az átlagemberek pedig csak félnek. Annyi azonban biztos, hogy akik fényt véltek látni a válság alagútjának végén, azok gyorsan visszahúzódtak csigaházaikba, mert kiderült, hogy egy mozdony lámpái világítottak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását