2024. május 2. - Zsigmond

A kalóriainformáció hat az étkezési szokásokra

Megváltoztatta a fogyasztói szokásokat az a New York-i rendelkezés, hogy a gyorséttermeknek étlapjaikon fel kell tüntetniük az ételek kalóriamennyiségét
2009. november 14. szombat 10:42 - HírExtra
Az önkormányzat adatai azt bizonyítják, hogy az emberek kevesebb kalóriadús ételeket vásároltak abban a 13 gyorséttermet és kávézót felölelő láncban, amelyet bevontak a 2008-ban életbe léptetett étlap-feltüntetési rendelkezés hatásairól készült tanulmányba.
2007 elején a kutatók több mint 10 ezer fogyasztót vizsgáltak 275 helyszínen, további 12 ezret pedig az idén.

Statisztikailag jelentős csökkenéseket találtak négy lánc - a McDonald's, az Au Bon Pain, a KFC és a Starbucks - esetében, megállapítva: azok a fogyasztók, akik látták a kalóriainformációt, és annak alapján rendeltek, átlagosan 106 kalóriával kevesebbet tartalmazó ételeket fogyasztottak, mint azok, akik nem vették észre a listát.
A gyorséttermi fogyasztók 56 százaléka mondta azt, hogy látta a kalóriainformációt.
A New York-i Egyetem és a Yale Egyetem szakembereinek korábbi tanulmánya, amelybe 1156 olyan felnőttet vontak be, akik gyorséttermekben étkeztek, közvetlenül a szabályozás életbelépése előtt, illetve után készült. Az akkori felmérés nem talált változást a fogyasztói szokásokban azokban a körzetekben, ahol alacsony jövedelműek élnek.

A mostani tanulmány készítői hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk reprezentatívabb és megalapozottabb az étkezési szokásokról, mert több embert vontak be a hosszabb időszakot felölelő felmérésbe, amelye ráadásul nem korlátozódott az olyan körzetek létesítményeire, ahol alacsony jövedelműek élnek.
2008 júliusában New York lett az első amerikai nagyváros, amely megkövetelte a gyorséttermektől, hogy kiemelten tüntessék fel a kalóriamennyiségeket az étlapokon. A rendszer azóta hasonló szabályozás modelljévé vált a kövérség elleni küzdelem és a jó táplálkozás ösztönzése érdekében Kaliforniában, New York állam más részein, Seattle-ben, Portlandban és máshol.

Az egészségvédők az étlapi kalóriajelölésben a kövérség elleni küzdelem egyik eszközét látják. Az amerikai felnőttek körülbelül egyharmada kövér, ami növeli a szívbetegség, a cukorbetegség, a rák és más egészségügyi problémák kockázatát. További egyharmaduk túlsúlyos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását