2024. május 19. - Ivó, Milán

Elhunyt férje spermája a tét

Baliné Lajos Anita szeretné, ha elhúnyt férje közös gyermekükben élne tovább. Ehhez szükség van a spermájára.
2009. november 13. péntek 12:59 - HírExtra
Azonban a klinika, melyben az ominózus sejteket tárolják kijelentette, megtagadja a mesterséges megtermékenyítést, mert a volt férj nem rendelkezett erről írásban.

Anita és férje minden vágya egy gyermek volt. De a férjnél végbélrákot diagnosztizáltak, és sorozatos kemoterápiás kezelések csökkentették a fogantatás esélyeit. Időközben megállapították, hogy Anitának is kevés az esélye a teherbe esésre. A pár egy budapesti intézethez fordult segítségért.

„A férjem ivarsejtjeit lefagyasztották, és megtermékenyítették velük az én petesejtjeimet, az így keletkezett embriókat pedig visszaültették a méhembe” – magyarázta az eljárást a Borsnak az asszony. A klinikán három beültetésre került sor, de mindannyiszor hiába reménykedtek.

„A második beültetés után a teszt pozitív lett. Amikor Norbinak ezt elújságoltam, boldogan hívta fel a barátait azzal, hogy apa lesz, de sajnos az embrió egy arcüreggyulladás miatt kilökődött” – emlékszik Anita. A harmadik próbálkozás után férje állapota hirtelen súlyosra fordult.

„Halála előtt megkérdezte tőlem, hogy így is akarok-e tőle gyereket, én azt feleltem, senki mást nem tudnék elképzelni a gyerekem apjának, és ezért mindent meg fogok tenni” – mondta Anita könnyeivel küszködve. Norbert május 16-án elhunyt. Az asszony, hogy valóra váltsa közös álmukat, felkereste a budapesti klinikát, hogy ismét megpróbálkozzon a beültetéssel. Ám ott megdöbbentő hírrel fogadták: miután férje nem írt alá nyilatkozatot az ivarsejtekről, feleségének nincs hozzá joga, hogy megkapja. Az ivarsejteket egy éven belül megsemmisítik. Dr. Ábrahám László ügyvéd szerint a klinikán követték el a hibát:

„Törvény írja elő, hogy a klinikának kötelessége aláíratni egy nyilatkozatot a férjjel, főként a körülmények tudatában. Ezért a mulasztásért az intézet felel. Anita utánajárt a jogi lehetőségeknek, kiderült: törvény nem szabályozza az ivarsejtek öröklését, ezért kérelemmel fordul az Egészségügyi Minisztériumhoz. A budapesti intézettől pedig per útján szeretné visszakapni reményét a gyermekáldásra.”

Anita egyetlen célja, hogy visszaadják az esélyt arra, legyen egy közös gyermekünk.
Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

horvilda
2009. november 13. 13:13
azért ez elképesztő,hogy minden a papírmunkáról szól. Az már nem számít,hogy mit akartak valójában. Ha nincs papíron akkor az nem is úgy volt. Elszomorító...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását