2024. május 17. - Paszkál

Az oktatási rendszer fütyül a tehetségekre

Debrecen fideszes polgármestere szerint a magyar oktatási rendszer az átlagostól leszakadókra, a hátrányos helyzetűekre koncentrál, pedig legalább ilyen fontos lenne a kiemelkedő tehetségeket felkarolni.
2009. november 13. péntek 17:51 - HírExtra
Úgy fogalmazott: a tehetségek jelenleg a 10 százalékát sem kapják meg annak, amennyit a hátrányos helyzetűekre költenek. Megítélése szerint pedig ahogyan vannak felzárkóztató iskolák emelt normatívával a hátrányos helyzetűeknek, ugyanígy kellenének külön iskolák a legkiválóbb diákok számára is.

Az ilyen elit iskoláknak azonban szigorúan csak szakmai kritériumok teljesülésén kell alapulniuk és csak akkor lenne létjogosultságuk, ha a társadalmi mobilitást segítenék és nem egy szűk elit zárt intézményei lennének - figyelmeztetett, hozzátéve: ennek nem politikai, hanem nemzeti ügynek kell lennie.

Kósa Lajos az MTI érdeklődésére elmondta: a politika által nem befolyásolható, egységes rendszert kell kialakítani, amely alapján a teljesítmény mérhető lenne. Mérni kell a diákok és az oktatási intézmények teljesítményét és ez alapján kell őket besorolni, valamint pénzzel támogatni - mondta.

Válaszában kifejtette, hogy már az óvodáknál el kell kezdeni a tehetséggondozást, majd az oktatási rendszer végén, a elit egyetemek létrehozásával kell befejezni. Kitért arra, hogy jelenleg is vannak bizonyos mérési eljárások, de ezek vagy pontatlanok vagy egyenesen torz eredményeket szülnek, helyettük egy mindenki által elfogadott sztenderd kell.

A most induló tehetséggondozó konferenciával ezekre a kérdésekre kívánjuk felhívni a figyelmet - zárta szavait Kósa Lajos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását