2024. június 11. - Barnabás

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A várt bővülés helyett 0,7 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben szeptemberben az előző hónaphoz képest.
2009. november 5. csütörtök 16:28 - HírExtra
Az Európai Bizottság statisztikai hivatalának jelentése szerint az egy évvel korábbihoz képest 3,6 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az eurót használó 16 tagállamban. Az unió egészében augusztushoz képest 0,4 százalékos, 2008 szeptemberéhez viszonyítva 2,5 százalékos csökkenést mértek.

A jelentés alapján úgy tűnik, hogy a lakossági fogyasztás nemigen járul hozzá a gazdaság beindulásához - mondták a Reuters hírügynökségnek elemzők, akik jellemzően 0,2 százalékos havi szintű bővülést, éves összevetésben pedig 2,4 százalékos csökkenést valószínűsítettek szeptemberre.

"Az adatok alátámasztják a mérvadó prognózisokat, amelyek szerint a gazdasági növekedés igen szerény lesz a következő negyedévekben, és nem a lakossági fogyasztástól, hanem a kormányzati élénkítő programoktól függ majd" - mondta Nick Kounis, a belga Fortis bank vezető közgazdásza.

Az Európai Bizottság első becslése szerint a harmadik negyedévben megindult a növekedés az euróövezetben, a gazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal növekedett az előző negyedhez képest, az év utolsó három hónapjában viszont 0,2 százalékra lassulhat a bővülés üteme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását