2024. április 25. - Márk

Budapesten üléseznek a G-77-ek

A harmadik világ több mint 20 minisztere találkozik az MTA-n, a G-77 csoport csúcstalálkozóján, mely a Tudomány Világfórumának rendezvénye előtt kerül lebonyolításra.
2009. november 4. szerda 19:06 - HírExtra
Afganisztán, Algéria, Argentína, Brazília, Costa Rica, Egyiptom, Elefántcsontpart, El Salvador, Gabon, Gambia, Kenya, a Közép-Afrikai Köztársaság, Kuvait, Laosz, Libanon, Madagaszkár, Marokkó, Namíbia, Omán, Pakisztán, Szíria, Tunézia, Uruguay és Zimbabwe tudományos minisztériumainak vezetői és kormányképviselői kezdtek tanácskozást a tudományfinanszírozás és –szervezés legfontosabb kérdéseiről szerdán a Magyar Tudományos Akadémián. A 3. világ tudományos vezetői az államnak a kutatásfejlesztésben betöltött szerepéről, illetve annak jelentőségéről és lehetőségeiről cserélnek véleményt.

Az ENSZ legnagyobb, a harmadik világot képviselő kormányközi szervezetének, a G-77-nek az ülésén, a Tudomány Világfórumát közvetlenül megelőző kerekasztal-konferencián alapítják meg a COSTIS elnevezésű új szervezetet is (Consortium on Science, Technology and Innovation for the South, vagyis a Déli Államok Tudományos, Technológiai és Innovációs Konzorciuma). A COSTIS célja a tudományos, technológiai és innovációs együttműködés fellendítése a mára már 130 résztvevő állam között.

A 77-ek csoportját (G-77) 1964. június 15-én az UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development, vagyis az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája) első ülésén, egy közös nyilatkozattal alapította meg hetvenhét fejlődő ország. Az 1967-ben Algírban tartott első miniszteri találkozó után alakultak ki a csoport működésének intézményi keretei. Ezután az ENSZ szakosított szervezetei mellett is megalakultak a G-77 szervezetei: Rómában (FAO), Bécsben (UNIDO), Párizsban (UNESCO), Nairobiban (UNEP) és végül Washingtonban (IMF és Világbank).

A G-77 lehetőséget nyújt a fejlődő világ kollektív gazdasági érdekeinek hathatósabb képviseletére és javítja a tagországok tárgyalási esélyeit az ENSZ szervezeteiben a nemzetközi gazdasági kérdések megvitatása során. A csoport a fejlődő országok közötti gazdasági és technológiai együttműködés javítását is célul tűzte ki.

Az elnökség évente változik az afrikai, az ázsiai, a latin-amerikai és a karibi országok között. Az elnökséget jelenleg Szudán látja el. A G-77 tevékenységét a tagországok és más fejlődő országok által befizetett hozzájárulásokból finanszírozzák.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását