2024. május 4. - Mónika, Flórián

Környezettudatosság magyar-francia köntösben

Hetven vállalat vezetője csatlakozott a napokban aláírt Környezet Charta-hoz, mely a Magyar-Francia Kereskedelmi és Ipari kamara kezdeményezésére született. A dokumentumban meghatározásra kerülnek a környezettudatos együttműködés alapelvei és a cselekvési irányok
2009. november 1. vasárnap 14:59 - Kanizsai Ádám
Ugyan ez csak egy apró lépés, ám elindíthat nemzeteket, iparágakat  úton, mely szebb jövőhöz vezethet. Egyre többen ismerik fel a környezettudatosság fontosságát. Az individuális elkötelezettség mellett országok, kormányok, országcsoportok, nemzetek fölötti szervezetek segítek az összehangolt lépéseket a változásban.

Francia kapcsolatok

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a most létrejött szándéknyilatkozat, mely nagy összhangban áll az Európai Unió 6. környezetvédelmi programjával, a „Környezet 2010" A mi jövőnk, a mi választásunk elveivel. Alapvetően négy irányelvet fogalmaz meg a dokumentum; az éghajlatváltozás megelőzését és ellensúlyozását, a természet védelmét, a környezethez és egészséghez kapcsolódó problémák kezelését, a természeti erőforrások megóvását, és a hulladékképzést.

Ez a magyar gazdasági életben is fontos változás, illetve előrelépés lehet a szerződés megkötése, ugyanis hazánkban több mint 350 francia érdekeltségű vállalkozás van, melyben közel 60.000 főt foglalkoztatnak. E vállalatok együttes forgalma a tavalyi évben meghaladta a 9 milliárd eurót.

„Franciaország exportban és importban is Magyarország hatodik legfontosabb partnere. A külföldi befektetések rangsorában pedig a negyedik helyen áll. Mindegyik mutatóban jelentős emelkedés figyelhető meg. Érdekes módon ez nincs benne annyira a köztudatban, pedig nagyon jó gazdasági kapcsolatokat ápolunk. Tulajdonképpen minden szegmensben megtalálhatók, akár a vízre, gázra – tehát az energiaszektorban, az ipari szektorban, a szolgáltatások területén. A kereskedelmi egységekre is gondolhatunk. Nincs olyan magyar ágazat, ahol ne lenne jelen francia vállalkozás” – mondta Réti Ágnes, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója a HírExtrának.

Sylvian Cotten, a Kamara elnöke elmondta, hogy milyen gyakorlati területeken próbálják a környezettudatos megoldásokat alkalmazni. Az EU elveknek megfelelően előnyben részesítik az erőforrások tudatosabb használatát, a környezetbarát hulladék elhelyezést és munkavállalóik körében is próbálják népszerűsíteni a környezettudatos szemléletet.

A konferencián olyan nagyvállalatok is képviseltették magukat, mint a Budapesti Erőmű, a Danone, az Égáz-Dégáz, az Egis, a Fővárosi Vízművek, a Michelin, illetve a Sanofi és a Suez. A rendezvényen elhangzottak olyan változtatások, melyek bármelyik vállalat számára példát mutathatnak.

Gyakorlati alkalmazások

„A cégek olyan példákat mutattak be, melyek konkrét és mérhető módon járulnak hozzá a káros környezeti hatások csökkentéséhez. Az egyik vállalat esetében a munkások kiküldése a helyszínre már nem úgy megy, mint régen, diszpécserek segítségével nagy papírtömbökkel, hanem minden munkavállalónak saját laptopon keresztül érkeznek az utasítások. Így a diszpécserek mindíg azokat az embereket kereshetik meg, akik a helyszínhez legközelebb vannak. Ezzel a közlekedési terheket jelentősen csökkentik.

Az energetikai cégek is igent mondtak, bármilyen paradoxnak is tűnik. Ők látszólag abban érdekeltek, hogy minél nagyobb mértékben adják el mondjuk a gáz-,vízkészleteket, vagy az elektromos áramszolgáltatók a lakosságnak az energiát. Most azonban igyekeznek majd csökkenteni az energiafogyasztást, és az így kieső árbevételüket azzal próbálják pótolni, hogy pluszszolgáltatásokat nyújtanak a fogyasztóknak, akik lehetnek közüzemek, illetve magáncégek is.

Egy másik irodabútorokat gyártó vállalat igyekszik a környezeti lábnyomokat azzal csökkenteni, hogy újrafelhasználható anyagokat használ. Ez megint egy látszólagos ellentmondás, mert ezek ugye drágábbak, de ezeket a székeket például legalább tizenöt éves élettartamra tervezik, tehát nem kell sűrűn cserélni őket.

Ezek látszólag még ellentétes dolgok, de a szakemberek úgy gondolják, hogy egyre inkább versenyképességi tényező az, hogy milyen kép jelenik meg a fogyasztókban a vállalatokról. Ebben fontos, hogy a társadalmi felelősségvállalás területén miképp vesznek részt. Ez ma már egy versenyképességi tényező” – részletezte Réti Ágnes.

A kezdeményezés teljesen önkéntes alapon működik. A Kamara tagvállalatai alapkitűzéseik mellett fontosnak tartják, hogy lépéseikkel mozgósítsák a többi céget is egy környezettudatosabb működés felé. Kapcsolataikban, a partnerek kiválasztásában, termelőeszközök beszerzésénél is elsőszámú feltételként fog szerepelni a hasonló vállalati kultúra. Továbbá a tagok vállalták, hogy szűkebb és tágabb környezetük számára egyaránt segítenek, megosztva új információkat, tapasztalatokat.

„Van egy cégünk, mely a papíriparban dolgozik. Az előadásukban szintén nagyon érdekes adatok hangzottak el, nagyon komoly lehetőségek vannak környezetvédelmi területen. Ha csak arra gondolok, hogy milyen magas a vízigénye a papíriparnak, akkor látható, hogy milyen érdekes területeken lehet változásokat elérni” - folytatta a Kamara igazgatója.

Lehetőségek

A Kamara elnöke elmondta, hogy Magyarországon jól állnak a vállalatok környezetvédelem szempontjából. Azonban előrelépésre mindig van lehetőség. Az ilyen alkalmakat meg kell ragadni, ez a kezdeményezés és kapcsolat példát statuálhat más cégeknek, nemzeteknek, sőt a törvényhozóknak is. Ha minden vállalat számára bebizonyosodik, hogy a környezettudatos befektetés hosszú távon pénzeszsákként funkcionálhat, amellett, hogy javít a világ élhetőségén, teljesen megváltozhat a jövőkép. Egyesek már elindultak az úton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását