2024. április 25. - Márk

Koncz Zsuzsa újra turnézik

Dupla koncertválogatással jelentkezett Koncz Zsuzsa: a tavaly Kossuth-díjjal is kitüntetett énekesnő Ha én zászló volnék... címmel dvd-n és cd-n is összeállítást készített az utóbbi időszakban született legjobb élő felvételeiből; az előadóművész hamarosan újra turnéra indul.
2009. október 27. kedd 07:14 - HírExtra
"Bródy János dala, a Ha én rózsa volnék az egyik legfontosabb számomra. Értelmezésemben az utolsó versszak arról szól, hogy nincs fontosabb, mint az autonómia, az emberi tartás, a szabadság. Azért is választottam ezt a címet, mert kicsit szimbolizálja a hazaszeretetet és az önazonosságunkat, amely a dal megszületése óta folyamatos. Ma ugyanaz vagyok, aki akkor voltam, amikor először énekeltem" - mondta Koncz Zsuzsa az MTI-nek adott interjúban.

Mint kifejtette, a kiadvány válogatás az utolsó 12 év koncertfelvételeiből, ilyen formán áttekintése is több mint négy évtizedes sikeres pályafutásának.

"Ha úgy tetszik, két virtuális koncertről van szó, a dalok elhangzása között akár öt-tíz év is eltelt, de sorrendjük tükröz egyfajta hangulatot, mondanivalót, dramaturgiát. Az egész egyfajta fejlődés valahonnan valahová: a dvd a kezdetektől, a cd pedig az újra meg újra ismétlődő születéstől jut el a leglényegesebbig, a szabadság kérdéséig" - fogalmazott a művész.

Koncz Zsuzsa november 9-től másfél hónapos turnén vesz részt; az első koncert Komlón lesz, ezután Miskolc, Győr, Kaposvár, Sopron, majd a felvidéki Dunaszerdahely következik, decemberben pedig a debreceni és kecskeméti fellépés között 11-én a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa) találkozik a közönséggel.

"A Müpa-koncertre meglepetéssel is készülök, de nem árulhatom el, mivel. A Sportarénához képest ez egy intim közeget jelent számomra, ugyanakkor semmivel sem könnyebb helyszín egy előadó számára, mivel a Müpa belmagassága szinte kiszívja az ember energiáit, ezért is nagyon komoly felkészülést igényel" - jegyezte meg.
Az MTI azon kérdésére, ott lesz-e valamelyik koncerten állandó szerzője, Bródy János, Koncz Zsuzsa ennyit mondott: "majd meglátjuk".

Az énekesnő elmondta, hogy legutóbb meglehetősen régen, 1995-ben jelent meg koncertje cd-n, azóta nagyon sok minden történt és számos olyan emlékezetes találkozása volt a közönséggel, amelyről készült kép- és hangfelvétel is, ezért úgy gondolta, eljött az idő ezekből egy összevont dvd+cd válogatást kiadni. A dvd-n vannak bizonyos átfedések az eddig megjelent koncert dvd-kkel, ugyanakkor az új kiadvány egy több mint tíz éves periódust ölel át; a dvd-n a legkorábbi dal egy 1997-es élő felvétel, a cd pedig az 1998 és 2008 közötti időszakból válogat.

"Volt, hogy egy-egy koncertemet leadta a Magyar Televízió vagy a Duna Televízió, de ezek a felvételek nem jelentek meg, tévéműsorok voltak, mint például az 1998-ban készült, Csodálatos világ című duettlemezemből megvalósult koncert, amelyet az akkor még álló Budapest Sportcsarnokból közvetítettek. Most öt dalt ebből az anyagból is kiadtunk. A soksávos technikának köszönhetően újrakeverve, modernizált hanggal tudtuk megjelentetni az összeállítást" - fejtette ki az énekesnő.

Beszélt arról is, hogy a tavalyi Aréna-koncertről csak hangfelvétel készült, erről hallható a mostani cd-n például a Vörös Rébék, Arany János versének feldolgozása Szörényi Levente zenéjével, vagy egy klasszikus Szörényi-Bródy szerzemény, a Levél a távolból.
Koncz Zsuzsa legutóbb versfeldolgozás-lemezt készített (Egyszerű ez..., 2006), pop-rock stúdióalbumot négy évvel korábban, 2002-ben adott ki (Ki nevet a végén).

"Vannak már kész, vagy félig kész új dalok, úgyhogy legközelebb minden bizonnyal egy új anyaggal jelentkezem majd" - mondta ezzel kapcsolatban Koncz Zsuzsa.

Arról is beszélt az MTI-nek, hogy örömmel fogadta az Európai Parlament idén tavasszal hozott döntését, amellyel a jelenlegi 50-ről 70 évre emelték az előadói jogokra vonatkozó védelmi időt. Enélkül egy-két év múlva például Koncz Zsuzsa több hangfelvétele sem részesülhetett volna védelemben és jogdíjakban sem. Hozzáfűzte: végre beköszöntött az állapot, amelyben a zenében is egyenrangú partnerként kezelik az előadókat és a szerzőket.

Az énekesnő kitért arra, hogy meglehetősen rossznak látja a mai magyar könnyűzene helyzetét, de nem a tehetségek miatt.

"Az elektronikus médiát oly mértékben kiengedte kezéből a politika, hogy teljesen ki vagyunk szolgáltatva a magyar viszonyokat, előadókat és szerzőket sem ismerő külföldi tulajdonosoknak, akik koncepció nélkül garázdálkodnak, teszik tönkre a magyar nyelvet és kultúrát. A kereskedelmi tévékben az úgynevezett tehetségkutató műsorokon kívül a zene egyáltalán nincs jelen, a felfedezés így hiábavaló, mert a tehetségek útja a vetélkedő után gyakorlatilag véget ér" - jelentette ki Koncz Zsuzsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását