2024. május 3. - Tímea, Irma

Emléktábla az elítéltek hozzátartozóinak tiszteletére

Emléktáblát avattak az 1956-os elítéltek hozzátartozóinak, a megtorlások elszenvedőinek tiszteletére vasárnap Győrött.
2009. október 25. vasárnap 21:37 - HírExtra
Az emléktáblát a Szigethy Attila Társaság állította a börtön és a bíróság közelében, ott ahol már tábla hirdeti az 1956. október 25-i gyilkos lövések ártatlan fiatal áldozatainak: Máté Mária ápolónőnek, Halász Ödön csőszerelő tanulónak és Szabó Béla gyári munkásnak a nevét.

Avató beszédében Tihanyi László, a Szigethy Attila Társaság ügyvezetője hangoztatta: kevés szó esik azokról, akik az elítélteket végigkísérték szomorú útjukon, mindent megtettek a perbe fogottakért, s évtizedeken át ők is viselték a "hazug és embertelen" ítéletek következményeit, bár soha nem álltak bíróság előtt. A támasz nélkül maradt feleségek családfenntartókká lettek, gondozták gyermekeiket, embert próbáló feladatot láttak el, s miként az emléktáblán olvasható: "méltó társaik voltak (...) a rabságba és a halálba taszítottaknak ".

Tihanyi László az MTI-nek elmondta: édesanyja példás helytállása révén mindezt személyesen is megélte, miután édesapját Tihanyi Árpád tanárt, a Győri Nemzeti Bizottság tagját 1957. december 31-én kivégezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását