2024. május 5. - Györgyi

Soha nem látott tömeg támogatja a fű legalizálását

Minden korábbinál több amerikai támogatja a marihuána legalizálását; a Gallup csütörtökön ismertetett adatai szerint a megkérdezettek 44 százaléka pártolja a törvényi engedélyezést.
2009. október 22. csütörtök 20:41 - HírExtra
Az 1970-es évektől az 1990-es évek közepéig stabilan 25 százalék volt azoknak az aránya, akik szerint az Egyesült Államokban nem kellene tiltani a kábítószerek fogyasztását. Ez az arány a 2000-ben 31 százalékra ugrott, s azóta évről évre növekszik. A princetoni (New Jersey) központú közvélemény-kutató intézet felmérése szerint jelenleg 54 százalékos az ellenzők tábora.

A magukat liberális beállítottságúnak mondóknak 78, a demokrata pártiaknak 54 százaléka támogatja a legalizálást. A függetlenek körében 49, a konzervatívok és a republikánus pártiak között 27, illetve 28 százalék gondolja ugyanígy.

Jelentős a korosztályok közötti véleménykülönbség: a 18-49 év közöttiek fele szerint el kellene törölni a marihuána tilalmát, a 65 év felettiek körében csak 28 százalék ért egyet ezzel.

A Gallup megjegyezte: ha a mai fiatalok megtartják ezt a véleményüket, akkor 10-15 év múlva már nem az lesz a kérdés, hogy legalizálják-e a kábítószert Amerikában, hanem az, hogy mikor.

Kaliforniában élénk közéleti vita folyik arról, hogy legalizálják-e a marihuána forgalmazását, megadóztatva azt, jelentős bevételekhez juttatva az államot. A Gallup szerint az ilyen kezdeményezést támogatók aránya lényegesen magasabb a nyugati parti szövetségi államokban, mint például Délen és a közép-nyugati régióban.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását