2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Felébredt az ingatlanpiac?

A következő félévben még stagnál, de már túljutott a mélyponton az ingatlanpiac Magyarországon az Ecostat ingatlanbarométer mutatója szerint, amely a harmadik negyedévben 1,54 százalékponttal 35,4 százalékra nőtt; az elmúlt egy évben ez volt az egyetlen növekedési periódus.
2009. október 19. hétfő 14:21 - HírExtra
A lakosság ingatlanforgalmi konjunktúra indexe 6,35 százalékpontos növekedéssel 41,4 százalékon állt szeptember végén, jelezve, hogy a lakások forgalma - ha szerény mértékben is - de növekedni fog a következő fél évben. Jelenleg az 50 négyzetméter körüli lakások iránt a legnagyobb a kereslet.

Belyó Pál a lakások befektetési funkciójával is indokolta a kisebb, könnyebben értékesíthető ingatlanok iránti nagyobb keresletet. Elmondta azt is: az utóbbi 3 évben - reál értéken - 10 százalékkal emelkedtek a lakásárak.

Az ingatlanberuházók ugyan pesszimisták, a forgalmazók azonban nem számítanak további forgalomcsökkenésre. Az önkormányzatok ingatlanfejlesztési indexének csökkenése nem állt meg, a vállalkozások pedig még nem kívánnak - saját célú - ingatlan beruházásba fogni.

Az Ecostat az idén 4,4 százalékos éves inflációt vár, az ingatlanbarométer azonban 5,6 százalékos építőanyag áremelkedést mutat, míg a telekárak 2,6 százalékkal csökkenhetnek idén. A tervezési díjak és a munkaerő költségei minimálisan - 1,7 illetve 1,8 százalékkal - emelkednek, míg az építés-szerelés 2,9 százalékkal kerül többe az év végén, mint egy évvel korábban.

Az új és használt lakások ára egyaránt alku tárgya. már nem könnyű eladni a nagy, és jó beosztású használt lakásokat sem, kínálják azokat a fővárosban, vagy vidéken. A bérlakásokat hosszabb idő alatt lehet csak kiadni, és stagnálnak, illetve csökkennek a bérleti díjak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását