2024. április 16. - Csongor

Az új szoftver a tömeg viselkedését szimulálja

Az emberek nagy tömegben való reakcióinak pontos előrejelzése hatalmas lehetőség az építészek és tervezők számára. Egy új olasz szoftver úgy tűnik, képes erre.
2009. október 17. szombat 19:23 - HírExtra
Sokféle tényező - például az érzelmek és intelligencia - befolyásolja egy bizonyos személy viselkedését tömegben vagy akár egy vészhelyzetben.

A tömegszimulációs programok igyekeztek a lehető legvalószínűbb módon megjósolni az emberek viselkedését, de mindeddig a kiszámíthatlan emberi reakciókat nem voltak képesek ezidáig mesterségesen bemutatni.

Az olaszországi Milano-Bicocca Egyetemen kifejlesztett szoftver azonban a remények szerint a egészen új utat mutat a szimulációban. Sara Manzoni, a projekt koordinátora a BBC Newsnak (news.bbc.co.uk) azt mondta, a hagyományos megközelítés szerint a programok egyenleteikkel a tömeg áramlását próbálták leírni. Az új módszer azonban a tömeg egyes "elemeit", az egyének tömegen belüli viselkedését vizsgálja. A fejlesztők ehhez egy olyan mesterséges intelligenciát dolgoztak ki, amely a tömegen belül az összes szimulált személyt egyénként kezeli.

Ennek létrehozásához a kutatók társadalmtudományi kutatásokat végeztek, hogy kiderítsék, hogy számos különböző helyszínen, különféle helyzetekkel szembesülve miként lépnek kapcsolatba egymással az emberek. Például egy repülőtéren az emberek megpróbálnak egymástól minél távolabb elhelyezkedni, a tömeget pedig kényelmetlennek és dühítőnek találják. Ezzel szemben másfajta nagy csoportosulások - például koncertek, vagy sportesemények - esetében nem zavarja a résztvevőket a többiek közelsége, sőt, sokan kifejezetten el akarnak vegyülni a tömegben, hogy minél inkább átéljék az esemény közösségi jellegét.

Az épületek tervezésekor a programot arra is fel tudják majd használni, hogy előrejelezzék: a tömeg miképpen viselkedik majd egy esetleges bombafenyegetés vagy más vészhelyzet alkalmával, mivel a szoftver számos "mi lenne, ha" opciót felkínál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását