2024. március 19. - József, Bánk

Klímaközpontban kutatnak Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen - tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.
2018. június 13. szerda 08:43 - HírExtra
 
Közleményük szerint a létesítmény a felsőoktatási intézmény területén, az úgynevezett Csillagistálló helyén lesz, és olyan környezeti szituációk modellezéséhez biztosít megfelelő körülményeket, amelyek segítenek a klímaváltozásnak ellenállóbb növényfajták létrehozásához, az optimális növénytermesztés megtalálásához.

Kiemelték, az építkezés a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztéséért 2017 januárjában létrejött, az egyetem, a Bábolna Tetra Kft., és a Dalmandi Mezőgazdaság Zrt. alkotta konzorcium 4 évig tartó, 5,9 milliárd forintos együttműködésének legnagyobb, leglátványosabb beruházása.

A konzorcium képviselői korábban elmondták: a 4,1 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást élvező projekt célja, hogy segítse a hazai agrártermékek biztonságos előállítását. Az együttműködő partnerek ipari kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket magukba foglaló harminc feladatot vállaltak. Ezek között van káros hatásokat csökkentő növényvédelmi rendszerek kidolgozása, növényállomány monitorozása, növények víz- és energiaforgalmának modellezése, hőtűrő baromfihibridek nemesítése és megfelelő takarmányozási módszerek megtalálása is.

A költségvetés mintegy harmadát infrastrukturális beruházásokra fordítják. Az egyetem területén a központ mellett vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel, a kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket klímakamrákban biztosítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását