2024. április 20. - Tivadar

Mi lesz ebből? Őrületes Fradi-Újpest fagyban, szabadon

Forralt bor, szakadó hóesés és persze az ősi Fradi-Újpest csata minden izgalma – decemberben visszatér a régi idők hokija a Kisstadion öreg lelátói közé!
2009. október 13. kedd 07:59 - Gedei Szilárd
Néhány éve rájöttek az amerikaiak, hogy mekkora buli az ottani szórakoztatóipar szerves részeként szolgáló profi jéghoki ligát (NHL) kiszakítani a megszokott húszezres multifunkcionális csarnokok teremtette szűk lehetőségek közül, s életre hívták a Winter Classic elnevezésű szabadtéri hokis dzsemborit. 2008-óta minden január elején egymásnak is feszül két-két csapat valamelyik nagy hokiváros amerikai foci vagy baseball stadionjában.

Íme, ekkora show-t varázsoltak legutóbb a tengerentúliak Winter Classic címszó alatt (Chicago Blackhawks-Detroit Red Wings, Chicago, 2008 január 1.):

Csakhogy az, ami a tengerentúliaknak soha nem látott kuriózum, a magyaroknak még a kilencvenes évek közepén is valóság volt. Fehérváron, Dunaújvárosban, Jászberényben és persze Budapesten is rendeztek ekkor még szabadtéri meccseket. A Kisstadion-béli Újpest-Fradi meccsek hangulata ráadásul mindig is egyedinek számított – aki végigállt valaha egyetlen ilyen meccset is a már akkor is roskadozó sportlétesítmény lelátóin, annak aligha kell magyarázni a forralt bor jótékony, és a hógolyózápor kevésbé jótékony hatásait.

Nekünk ez a klasszikus

Ez a különleges hangulat tér vissza december 27-én a Kisstadion kopott nézőterére, mégpedig egy Ferencváros - Újpest MOL Liga találkozóval. A Magyar Jégkorong Szövetség nem titkolt célja, hogy felélesszék egy cseppet a hazai hoki történelmi rangadóinak hangulatát. A bajnoki mérkőzést egyébként egy FTC-UTE öregfiúk összecsapás vezeti majd fel.

Az érintettek természetesen örülnek a lehetőségnek, s már most lelkesen készülnek a nosztalgikus meccsre.

„Ha tényleg lesz öregfiúk meccs, akkor elkezdek edzeni, mert azon biztos szeretnék játszani. Akkor is, ha utána éles bajnoki találkozója lesz a csapatomnak. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, biztos sokan lennének kíváncsiak a rangadóra. Azért mondom, hogy rangadó, mert ebben a szezonban nagyon megerősödött a Fradi. Nekem a mai napig is az a legnagyobb örömöm, ha legyőzhetjük a zöld-fehéreket. Ők nem az ellenségeink, hanem az ellenfeleink” – mondta Pék György, az Újpest jelenlegi vezetőedzője, aki természetesen korábban a lilák játékosaként számos nagy összecsapást élt meg az ősi rivális Ferencváros ellen.



A másik oldal, a Fradi válogatott játékosa, a még mindig fiatal Jánosi Csaba is nagyon várja az összecsapást.

Időutazás decemberben

„Fantasztikus élményt jelenthetett annak idején tíz-tizenkétezer néző előtt játszani a Kisstadionban. 2005-ben, az UTE elleni bronzcsatára is kijöttek pár ezren és akkor is a lelátón maradtak a szurkolók, amikor havazás miatt félbeszakadt a találkozó. Jó formában vagyunk, egyre több szurkoló jár a mérkőzéseinkre. Egy szabadtéri Fradi - Újpestre még többen eljönnének. Remélem, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk” – mesélt vidáman a zöld-fehérek tehetsége.

Kérdés persze, hogy mennyire jó ötlet a két ünnep közötti időpontra tenni a rangadót, sokak szerint jobb lenne az amerikai példát követni, s január elején megejteni a modern kori magyar Téli Klasszikust.

Persze a szurkolókon nem fog semmi sem múlni, a hírek szerint a forralt borokat árusítók is időben kapcsolnak majd, ha pedig hó lesz, talán még hógolyócsatát is hozhat a szövetség nosztalgikus kezdeményezése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását