2024. május 18. - Erik, Alexandra

Lázadókra lőttek

A pakisztáni légierő csapást mért tálib lázadók és velük szövetséges törzsi vezetők búvóhelyeire és állásaira Dél-Vazirisztánban kedden.
2009. október 13. kedd 20:50 - HírExtra
A pakisztáni kormány szerint a terrortámadások nagy részét, köztük az utóbbi kilenc nap alatt végrehajtott négy nagy merényletet az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztánban, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló pakisztáni tálibok fellegvárában tervelik ki. Az Egyesült Államok pedig azt mondja, hogy az Afganisztánban erőszakot szító lázadóvezérek ebben a térségben verték fel főhadiszállásukat.

Névtelenül nyilatkozó biztonsági tisztviselők elmondták, hogy erős bombatámadást intéztek az iszlamista fegyveresek és tálibpárti törzsi vezetők ellen Maken, Ladha és Barvand térségében. A légicsapásokban mintegy 15 ház összedőlt, és legalább két törzsi vezető életét vesztette. Az északnyugati Badzsur közelében helikopterről zúdítottak golyózáport lázadókra, akik közül huszonhat életét vesztette.

A napokban elkövetett véres terrormerényletek nyomán a kormány és a hadsereg abban állapodott meg, hogy szárazföldi hadműveletet indítanak a hegyekkel szabdalt, törzsi ellenőrzés alatt álló Dél-Vazirisztánban. A hadsereg egyik szóvivője nem volt hajlandó elárulni, hogy mikor indul meg az offenzíva, de egyes feltevések szerint küszöbön áll az akció elindítása.

Az al-Kaida terrorszervezet második számú irányítója, Ajman az-Zavahri egy kedden közzétett videóüzenetben a Nyugat kollaboránsainak minősítette a pakisztáni kormányt és a hadsereget. Pakisztán központi szerepet játszik a nyugati országoknak az iszlám ellen vívott keresztesháborújában - mondta Zavahri. Hozzátette: a pakisztáni hadsereg hátba támadja a felkelőket, hogy megóvja az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatokat a vereségtől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását