2024. május 19. - Ivó, Milán

KDNP: Oszkó azonnal mondjon le!

Az állami vagyon értékesítésének haladéktalan leállítására, ennek sikertelensége esetén lemondásra szólította fel ismét a pénzügyminisztert Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. október 9. péntek 12:07 - HírExtra
A KDNP országgyűlési képviselője nyílt levélben fordult a szaktárca vezetőjéhez, amelyben újra kérte, hogy Oszkó Péter haladéktalanul állítsa le az állami vagyon értékesítését.

"Ehhez bizonyára sok erő és biztos háttér kell, ha Miniszter Úr nem érez maga mögött ilyen erőt, akkor csak megismételni tudom, hogy javaslom, tanácsolom hagyja itt ezt a zsákmányszerző szocialista-liberális tábort és saját emberi, szakmai jövője, becsülete érdekében is nyújtsa be lemondását" - fogalmazott levelében a szakpolitikus.

A képviselő szeptember 28-án a parlamentben egyszer már kérte a tárca vezetőjét, hogy "mondjon le a miniszterségéről, és ne vállaljon közösséget azokkal, akik felelősek a Magyar Állam vagyonának elherdálásáért."

Medgyasszay László a sajtótájékoztatón ismertetett levelében kitért arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség határozata alapján megszüntették a nyomozást a kerteskői gazdaság ügyében. A határozatban arra hivatkoznak, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gazdasági társaság, így annak munkatársai hivatali visszaélést nem valósíthatnak meg - fejtette ki.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója arról beszélt, hogy egy joghézag miatt nincs lehetőség Tátrai Miklósnak, aki aláíró és Benedek Fülöpnek, aki előterjesztő volt, a felelősségre vonására a kerteskői privatizáció ügyében. Kiemelte: az ügyészség a határozatában elismeri, hogy "szabálytalanságok tömkelege" történt az elővásárlási jog, a pályázati elbírálások, és a kifüggesztés során.

"A beszerzett iratok alátámasztják a feljelentésben foglaltakat a pályázati eljárásra vonatkozóan előadott adatokat, illetve tényeket illetően" - idézte a határozatot.
Hozzátette: az ügyészség ugyanakkor azt mondja, arra való tekintettel, hogy a vagyongazdálkodó zrt. nem közigazgatási szerv, a hivatali visszaélést nem valósíthatja meg az, aki utasítást adott a pályázat ilyen jellegű elbírálására.

Azt is közölte az ügyészség ugyanakkor, hogy az eljárás megindulását követően a vagyonkezelőtől beszerzett iratokban további bűncselekményre vonatkozó alapos gyanú merült fel. Ezeket az iratokat a Komárom-Esztergom megyei Főügyészségre megküldi további eljárás lefolytatására.

Budai Gyula szólt arról is, hogy egy másik büntetőeljárás is folyik a feljelentésük alapján, amely a kerteskői gazdaság és ménesbirtok eszközállományának privatizációjára vonatkozik. Ez egy olyan ügy, amelynek dokumentumait Oszkó Péterhez szintén eljuttatja - fűzte hozzá.

Medgyasszay László kitért arra is, nem véletlen a most kialakult helyzet, a kormány egy 2007-es törvénnyel olyan jogkörnyezetet és helyzetet teremtett, ami lehetővé teszi a "törvényes gazemberséget", az állami vagyonnal való visszaélést - értékelt a kereszténydemokrata politikus. Jogszabályok árnyékában lehet elkótyavetyélni a magyar állami vagyont - mondta.

Megjegyezte: az Állami Számvevőszék jelentése is feltárta azokat a tényeket, amelyekről már hosszú ideje beszélnek akár a bábolnai gazdasági privatizációjával, akár a ménesbirtokkal kapcsolatban. Nem tudnak azonban arról, hogy az ÁSZ vizsgálatai alapján bármilyen intézkedés történt volna - jegyezte meg kereszténydemokrata politikus.

Szólt arról is, hogy a 2010-es költségvetésben állami földterületek értékesítéséből 10 milliárd, míg egyéb vagyontárgyak értékesítéséből 24 milliárd forintos bevételt terveznek. Ez meglehetősen aggasztó az elkövetkező néhány hónapra nézve - mutatott rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

yann
2009. október 9. 12:50
Eddig ez volt, hogy az egész kormány tűnjön el. Most már megelégednek azzal, ha csupán a pénzügyér távozik...?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását