2024. május 14. - Bonifác

A válság miatt nem szülnek a nők

A kutatók szerint az, hogy az idei év első hét hónapjában 2,1 százalékkal kevesebb gyermek született Magyarországon, mint egy évvel korábban, már a válság hatása - olvasható a Népszabadság hétfői számában.
2009. október 5. hétfő 08:28 - HírExtra
Egészen biztos, hogy Magyarországon is hasonló demográfiai hatása lesz a gazdasági válságnak, mint az Egyesült Államokban - mondta a lapnak Pongrácz Tiborné demográfus. Emlékeztetett: a 30-35 éves nők között soha nem voltak annyian gyermektelenek, mint most.

Kapitány Balázs demográfus szerint azonban a 2,1 százalékos csökkenést sem lehet kizárólag a válság számlájára írni: szerepet játszhat benne például az új influenza terjedése miatti félelem is. Hozzáteszi: a szakirodalom szerint válságnak egyaránt lehet termékenységnövelő és -csökkentő hatása. A demográfus szerint ha a válság miatt csökkenne a születésszám Magyarországon, az leginkább két válságkezelő intézkedés miatt lehet. Az alsó középosztály gyermekvállalási kedvét a lakásépítés szociálpolitikai kedvezményének eltörlése és a gyes lerövidítése is visszafogja.

A kutató kiemelte: a válságtól függetlenül van egy korosztály - az 1973-1975 között születettek - amely szerinte "szociálpszichológiai csapdában" van. Ők mindig megtalálják az okot, hogy most éppen miért nem jöhet a gyerek. Pongrácz Tiborné a hetvenes évek közepén, végén születetteket emelte ki, szerinte most már biztos, hogy ennek a korosztálynak egy jelentős része gyerek nélkül marad.

Az Egyesült Államokban egyre több nő dönt úgy, hogy a korábban tervezettnél kevesebb gyermeket vállal vagy elhalasztja a gyermekvállalást a gazdasági válság miatt - derült ki egy friss kutatásból, amelynek keretében ezer, 18 és 34 év közötti amerikai nőt kérdeztek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását