2024. május 5. - Györgyi

Építészet világnapja lesz hétfőn

Kiállításokkal, konferenciával, filmbemutatókkal és szakmai díjak átadásával ünnepli az építészet világnapját hétfőn a hivatalosan ezen a napon kezdődő Építészet hónapja fesztivál.
2009. október 4. vasárnap 12:16 - HírExtra
A Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) Ötpacsirta utcai székházában kerül sor Az év háza 2009 pályázat eredményhirdetésére hétfő délelőtt; a tíz év szünet után tavaly először kiírt pályázat díjátadója után az épületben a győztes pályamunkákból kiállítás is nyílik.

Szintén az Építészek Háza ad otthont a Visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) területén található legérdekesebb családi házak fotóiból összeállított tárlatnak, ahogy ezen a napon nyílik meg az épületben a Sanghaj városképét máig hatóan meghatározó magyar építész, Hudecz László tiszteletére rendezett kiállítás is.

Az október 1-étől működő FUGA Budapesti Építészeti Központban mutatja be főépítészi műhelyét Beleznay Éva megbízott budapesti főépítész, majd a Petőfi Sándor utcai intézmény ad otthont a világnap hivatalos nyitórendezvényének is.
Délután a FUGA-val szemben található Katona József Színházban kerül sor a Pro Architektura-, az építészeti Junior Prima- és a Diploma-díjak átadására, majd a közönség a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 program építészeti tervpályázatának demofilmjeit tekintheti meg. Az EKF 2010 nyertes pályaművei hétfő este az Erzsébet téri Gödör Klubban is bemutatkoznak a Donny McCaslin Trio és a Dresch Quartett koncertje előtt.

A Fővárosi Önkormányzat Dísztermében a Budapest Szíve - Városháza Fórum projekt építési engedélyezési tervanyagából nyílik kiállítás, bemutatva az 1939-es tervpályázat dokumentumait is.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Tervezzük együtt városaink jövőjét! címmel szervez konferenciát a sokszereplős integrált városi tervezésről a városközpontok, zöldterületek, üzletutcák, lakótelepek, szegénynegyedek és az esélyegyenlőség tükrében.
Balassagyarmaton Moór Mátyás városi főépítész tart előadást Városok fejlődése címmel a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Az építészet hónapja fesztivált az OCTOGON magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy az ünnepi könyvhét, a Magyar Filmszemle, illetve a Fotóhónap mellett az építészetnek is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Az esemény célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget nyújtva párbeszédre, vitákra.
A fesztivál az építészet világnapjához kapcsolódik, amelyet 1986 óta október első hétfőjén ünnepelnek, a településeken élők életviszonyainak javítását szorgalmazó Habitat Világnapon.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását