2024. április 19. - Emma

Ez beteg! Anti-Nobel-díjak a világ legidiótább kutatásaiért

Gázálarccá átalakítható melltartóért, a teli és üres sörösüvegek ütéserősségi különbségének elemzéséért, tequilából készített gyémántért kaptak az idén anti-Nobel-díjat kutatók.
2009. október 2. péntek 12:58 - HírExtra
A díjakat immár 19. alkalommal osztották ki az Egyesült Államokban, helyi idő szerint csütörtökön, az ünnepség mindig a Harvard Egyetemen zajlik. Az egész procedúra szellemi atyja Marc Abrahams, aki 1991-ban alapította a díjat humor által vezérelve, ám olyan tudósok számára, akik nem a humor által vezérelve kutatnak, hanem nagyon is komolyan veszik dolgukat. A citrom-Nobeleket amúgy valódi Nobel-díjasok adják át, ám az előbbiekhez nem jár pénzjutalom, sőt, még útiköltségét is a díjazottnak kell állnia.

Az idei mezőny is kellően színes.

A matematika díjat a zimbabwei központi bank vihette el a "nagy számok törvénye" alapján: az infláció miatt 1 billió (zimbabwei) dolláros bankjegyet nyomtatott. Ugyanakkor a legszélesebb választékú a készpénzkínálata, mivel 1 centest is nyomat.

Az állatorvosi citrom-Nobel annak a tudóspárnak jutott, amely kimutatta, hogy a névtelen tehenek kevesebbet tejelnek, mint azok a marhák, melyeknek nevük is van.

A béke-anti-Nobelt egy ötfős csapat "kocsmalógiai" kutakodása kapta. Azt vizsgálták, hogy mi jobb: ha teli sörösüveggel vágják fejbe az embert, vagy ha üressel. (Vagy mindegy.) Az eredmény: jobb telivel kapni a sújtást, mert a palack hamar szétrobban.
A kémiai díjazottak a tequilából gyáméntot nyomó trió.

Az orvosi egy olyan férfinak jutott, aki 60 éven azért tördelte bal keze csuklóját, hogy megtudja, hajlamosít-e az ilyen sérülés ízületi gyulladásra.

A fizikai anti-Nobelt egy trió kapta, mely azt vizsgálta, miért nem borulnak fel a terhes nők.
A közegészségügyi díjat egy másik hármas, a melltartós gázálarcos trojka kapta. Ruhadarabjuk pillanatokon belül átalakítható arcmaszkká - kettő nyerhető belőle.

A biológiai el nem ismerés szintén triónak jutott. Ők a pandamedvék székletének áldásos hatását tesztelték, megfigyelésük és méréseik szerint az ürülékben van egy olyan baktérium - is -, amely 90 százalékkal csökkenti a konyhai szemetet.

Az irodalmi anti-Nobel sajátos "vénájú" kezekbe került: ír rendőrök kapták, amiért vagy félszázszor bírságolták meg a lengyel Vezetői Engedélyt. A tévedést az okozta, hogy a lengyel jogosítványokban a jobb felső sarokban virít a felirat: Vezetői Engedély = Pravo Jazdy. A rendőrök meg mindig azt hitték, ez a szabálysértő neve. Töltötték is ki szorgosan Vezetői Engedély névre a bírságcetliket, ám egy lengyelt sem hívtak így az érintettek közül, ezért mindegyikük megúszta a dolgot, az ír rendőrök pedig már-már fantomnak hitték a Pravo Jazdyt, aki állandóan változtatja a lakcímét. Nem csoda, mindegyik megbírságolt lengyel máshol lakott.

Ezek az idei győztesek. Emlékeztetőül a korábbiak közül néhány kimagasló felfedezés, vagy csupán kutatási téma:

- átlagosan húsz centivel messzebbre ugranak a kutyákon élő bolhák, mint a macskákon lakók,

- a harkályok fejfájás- és csőrsérülés-mentesülésének rejtélye,

- a végbélmasszás csukláselállító hatása,

- a ganajtúró bogarak finnyássága (Az alapfelvetés az volt, hogy a szájukban "összefut-e a nyál" bármely ürülék láttán, vagy netán válogatósak. Az eredmény: bizony finnyáskodnak is nem egészen ínyükre való tehénlepény láttán.)

- a pislogásmentes embercsoport-fotózás matematikai képlete (minimálisan hány fényképet kell készíteni egy embercsoportról ahhoz, hogy legyen legalább egy fotó, amelyen épp senki sem pislog),

- a tornádók szélsebességének meghatározása csirkekopasztási, azaz baromfivetkeztetési erejük, tollfosztási eredményességük alapján,

- a Limburger sajt- és az emberi lábszag rokonaroma a nőstény malária szúnyogok számára (ugyanúgy vonzza őket a kettő),

- a heringek "szellentésnyelvének" bizonyítása (valóban hátsójukból eregetett légbuborékokkal kommunikálnak),

- a földre eső vajas kenyér zuhanási ideje és a becsapódás erejétől függően rárakódó baktériumok egészségre veszélyes mennyisége közötti összefüggés (a végkonklúzió szerint ha 5 másodpernél rövidebb az esés, még nyugodtan meg lehet enni),

- a pingvinek székletnyomó erejének vizsgálata (az eredmény: négyszerese az embernél mért legerősebbnek)

- "homoszexuális nekrofília" a vadkacsák körében (azaz a döglöttek iránti meleg vágy)

- a piócák étvágyának alakulása sört, fokhagymát és egyes sajtfélét fogyasztó embereken,

- köldökpiszok-szociológiai felmérés (az eredmény: az idősebb, szőrös, enyhén pocakos férfiakéban halmozódik fel a legtöbb pihekosz. Mellékeredmény: a köldökpiszok alapszínárnyalata kékes),

- elefántfelület-kiszámítási matematikai képlet,

- taxisok agynagyobbodása térkép- és utcanévismeret miatt,

- a csirkék homoesztétikai érzéke (jobban szeretik a szép embereket),

- a puszta kezű orrpiszkálás és -túrás hányada (társadalmi) rétegenként és korosztályonként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását