2024. április 28. - Valéria

Az egyházak szolidaritásból engedtek

A történelmi egyházak vezetői az ország, illetve a nemzet iránti szolidaritásból elfogadták az eddigi finanszírozási rendszer egy évre szóló felfüggesztését, amely szerint az egyházak jövőre kevesebb költségvetési támogatást kapnak - közölte a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI megkeresésére.
2009. szeptember 30. szerda 06:18 - HírExtra
Ittzés János azt követően nyilatkozott, hogy a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó felekezet vezetői és Bajnai Gordon miniszterelnök a Parlamentben egyeztettek az érintettek 2010. évi finanszírozásáról.

Ittzés János elmondta, "beletörődéssel", de tudomásul vették az egyébként a "mindkét oldal által helyesnek tartott status quo", az eddigi 1+1 forint alapú támogatási rendszer felfüggesztését.

Jelezte: nem tudják pontosan, hogy a kormány jövőre mennyi pénzt ad az egyházaknak.
Elmondta, ígéretet kaptak arra, hogy a támogatási rendszer felfüggesztése csak a jövő évi költségvetésre vonatkozik, és utána vissza lehet majd térni az 1+1-es rendszerre.
Közölte, jelezték azt is, hogy az egyszázalékos szja-felajánlásokkal kapcsolatban kritikus észrevételeik vannak. Mint fogalmazott, valószínűleg rendszerhiba miatt érthetetlenül megnőtt az érvénytelennek minősített felajánlások száma, ezért ígéretet kaptak arra, hogy ennek "utánanéznek".

Szollár Domokos kormányszóvivő az egyeztetést követően azt mondta: jövőre ideiglenesen felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert.
Ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben: az egyszázalékos felajánlások mellett a személyi jövedelemadó 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyházak működésére szánt keretet. (Idén az 1+1 százalékos rendszer működött, azaz amennyit az adózó az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.)

A kormányszóvivő azt mondta, úgy számol a kabinet, hogy 2011-től érdemi növekedés várható, s ez a felfüggesztés automatikusan eltűnik majd a rendszerből, és visszaáll az 1+1 százalékos megoldás. Az egyházak ezt beletörődéssel, de tudomásul vették - fogalmazott a kormányszóvivő.

Az egyeztetés nem volt egyszerű. Együttműködő, megoldást kereső volt, de nem volt jó hangulatú - mondta Szollár Domokos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását