2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mélyül a szlovák-magyar válság?

A két ország öt évvel ezelőtti európai uniós csatlakozása óta súlyosbodtak a problémák a válságot élő Szlovákia és Magyarország között, és ennek oka a nacionalizmus előretörése mindkét országban.
2009. szeptember 24. csütörtök 14:33 - HírExtra
Christine Dupré közép-európai tudósító cikkében utalt Sólyom László köztársasági elnök augusztusi belépésének elutasítására, a - fogalmazása szerint Ján Slota szélsőjobboldali politikus emberei által inspirált - államnyelvtörvényről pedig úgy foglalt állást, hogy "keveredik benne a zaklató jelleg az abszurddal".

A törvény helyenként erőszakossá váló tüntetéseket provokált Magyarországon - tette hozzá a jobboldali lap cikkírója.

A szécsényi miniszterelnöki megállapodás tizenegy pontjából a La Libre Belgique kiemelte azt a kötelezettségvállalást, hogy saját országában mindkét kormányfő határozott intézkedéseket tesz a szélsőséges jelenségekkel és csoportokkal szemben. A többi pontot, a politikai ígéreteket ugyanakkor a szerző jelképesnek minősítette azzal a magyarázattal, hogy jövő tavasszal Magyarországon a kormány átadja helyét a jobboldali nacionalista Fidesznek, amelynek "mindenki elsöprő győzelmet jósol" a választásokon.

Idézte a belga cikk a Sme című szlovák napilap egy megállapítását: miközben Szlovákiában "megszavaznak egy ostoba jogszabályt, ugyanakkor Magyarországon helyet találnak a politika területén a gyilkoló szélsőjobboldali milíciák".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását