2024. május 6. - Ivett, Frida

Megegyezés a szigetekről?

Oroszország és Japán kész megoldani a Kuril-szigetekkel kapcsolatos, régi keletű területi vitájukat - szögezte le az új japán miniszterelnök, Hatojama Jukio és Dmitrij Medvegyev orosz elnök.
2009. szeptember 24. csütörtök 09:55 - HírExtra
A két politikus az ENSZ-közgyűlés megnyitására érkezett New Yorkba, s ezt kihasználva szerdán külön megbeszélést folytatott. "Oroszország kész megvitatni minden kérdést Japánnal, ideértve az együttműködés kérdéseit, s az érzékenyebb problémákat is" - mondta Medvegyev. "Japánnak és Oroszországnak van egy területi problémája, de én szeretném ezt megoldani, s aláírni a békeszerződést" - közölte még a találkozó elején a múlt héten tisztségébe beiktatott Hatojama Jukio.

"Őszintén remélem, hogy a kérdés rendezésével új kapcsolatokat tudunk kiépíteni Japán és Oroszország között" - tette hozzá. A két politikus a külügyminisztereket bízta meg a további tárgyalásokkal.

A japán Hokkaido sziget északkeleti csücskénél fekvő, gyéren lakott négy szigetet - Etorofu, Kunasiri, Sikotan és Habomai - a II. világháború utolsó napjaiban foglalta el a szovjet hadsereg.

Tokió törvénytelennek tekinti a megszállást, hangoztatva, hogy a Kuril-szigetlánc többi tagjával szemben ez a négy déli sziget azelőtt sohasem tartozott Oroszországhoz. Ez a területi vita mind a mai napig akadályozza, hogy Japán és a Szovjetunió jogutódjaként Oroszország hivatalos békeszerződést kössön. A szigetek körüli vizek halban gazdagok, és szakértők feltételezik, hogy a tengerfenéken jelentős olaj- és földgázkészletek, valamint arany- és ezüstlelőhelyek vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását