2024. április 24. - György

Memória javítás és szépülés egyszerűen

Ha romlik a memóriánk, csökken a teljesítőképességünk, lassabb a reakcióidőnk akkor bizony bajban vagyunk, pedig ezt egyszerűen meg lehet oldani, és közben még szépülünk is!
2009. szeptember 20. vasárnap 18:29 - Zelenij Linda
Az alvás és főként a minőségi alvás nagyon fontos dolog, és ezt lassan mindenhol felismerik. Ezért is vezették be két évvel ezelőtt Amerikában az Alvás Világnapját, amit a nyári időszámításhoz igazítanak (idén március 20-án volt). Az esemény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a minőségi alvás és az alvással kapcsolatos betegségek megelőzésének fontosságára.

Alvás és memória

Alvási szokások
Az Alvás világnapjával kapcsolatban a Naturhome. hu alváscentrum egy felmérést végzett 6631 fő részvételével a magyar alvási szokások feltérképezése céljával. Az eredmény döbbenetes lett. A válaszadók 70 százaléka ritkán, vagy sohasem érzi úgy, hogy eleget aludt volna. Csupán az emberek 28 százaléka mondta, hogy többnyire pihenten ébred, és csupán 2 százalék állítja, hogy mindig eleget alszik.
forrás:drinfo.hu
Amerikai tudósok kiderítették, hogy az alvásnak köszönhetően a korábban kapott információk könnyebben és pontosabban rögzülnek bennünk. A kísérletet michigeni tudósok csoportja vezette le, aminek során tanulókat figyeltek meg.

A vizsgálatok első fázisában az alanyoknak átadtak egy szójegyzéket, amit meg kellett jegyezniük. Majd 12 óra elteltével megneveztek több, különböző kategóriát és a tanulóknak meg kellett állapítaniuk, hogy ezek közül melyek szerepeltek korábban a listán.

A fiatalok egyik csoportja reggel kapta meg a szavak listáját és este tesztelték őket, míg egy másik csoport lefekvés előtt tanulmányozta a szójegyzéket és reggel ellenőrizték őket.

A végeredményből kiderült, hogy a második csoport kiemelkedően jobban teljesített, sokkal kevesebbet hibáztak.

Mikor fekszünk le?
Munkanapokon a résztvevők 69 százaléka este 9-11 óra között fekszik le, 10% bújik ágyba 9 óra előtt, és 21 százalék tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6-7 óra között kezdődik legtöbbjüknek (46 százalék), 6 óra előtt ébred 35 százalék, és 19 százalék kel fel 7 óra után. Hétvégén, mintegy egyharmaduk fekszik este 11 óra után, s közel kétharmaduk kel egy órával később. A férfiak bár később fekszenek esténként, később is kelnek reggelente.
forrás:drinfo.hu
A kísérlet vezetőjének a szavaival élve az alvás nemcsak optimalizálja a memória működést, de ki is javítja hibákat is.

Sokan az éjszakai dorbézolást másnap egy kis délutáni szunyókálással próbálják kompenzálni. Kutatások szerint a legfeljebb egy órás pihenés délutánonként valóban éberebbé és kipihentebbé tesz, de egyátalán nem helyettesíti az éjszakai alvást.

Arra pedig érdemes figyelni, hogy a délutáni szieszta ne legyen egy óránál hosszabb, mert utána már nehezebb lesz felébredni és éjszaka sem tudunk normálisan elaludni. Egy másik tanulmány szerint a kialvatlan napokon a vércukorszint még a délutáni szunyókálás ellenére sem áll vissza a normális, kipihent szintre.

Minőségi alvás receptje

Meddig tart az elalvás?
A felmérés szerint az elalváshoz szükséges idő hossza a kor előrehaladtával emelkedik. Míg a 30-as éveikben járók 7.1%-a alszik el 30 percnél hosszabb idő alatt, addig ez az érték az 50-eseknél duplája (13.4%), 60 év felett pedig már 17.5%. Általánosságban elmondható, hogy a választ adók mintegy 9.7%-ánál problémás az elvalvás
forrás:drinfo.hu
Nagyon fontos a rendszeresség, tehát mindennap érdemes ugyanabban az időben feküdni és kellni, hogy a szervezet megszokja azt, hogy mennyi ideje van regenerálódni. Azt is régóta tudjuk, hogy a mozgás jót tesz az alvás minőségének is. De az edzést mindenképp 5-6 órával lefekvés előtt végezzük, különben az szervezetnek nem lesz ideje „leállni”, túlpörgött állapotban pedig nem lehet jól aludni. Mielőtt lefekszünk aludni szorítsunk egy kis időt relaxálásra: ez lehet olvasás, zenehallgatás, vagy bármilyen szabadidőstevékenység, amit szeretük. De kellemesen ellazít alvás előtt egy jó forró fürdő is, plussz forró víz után a testhõmérséklet csökkenés miatt álmosabbnak érezzük magunkat.

Természetesen este érdemes kerülni a koffeint és a nikotint. Tehát a kólák, a csokik, teák, kávék kerülendők, hiszen egyes termékek hatása akár 8 óráig is eltarthat. Természetesen alkohol fogyasztása sem ildomos, mivel mély alvás, és a gyors szemmozgás szakaszától foszt meg, éber álomban tartva bennünket. Ilyenkor elõfordulhat, hogy az éjszaka közepén felébredünk, amikor az alkohol hatása már megszűnt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását