2024. május 16. - Mózes, Botond

Kinevezték a kormányfőt

Mihai Gimpu moldovai ügyvezető elnök csütörtökön kinevezte kormányfőnek a Nyugat-barát Liberális Demokrata Párt elnökét, Vlad Filatot.
2009. szeptember 18. péntek 09:20 - HírExtra
A júliusi parlamenti választásokon négy ellenzéki párt győzött, véget vetve a kommunisták hatalmának. Az alkotmánybíróság elutasította a kommunisták eljárásjogi kifogását, és megerősítette tisztségében Mihai Gimput, aki ügyvezető államfő lett. Vlad Filatnak 15 napja van arra, hogy bemutassa a minisztereket és a kormányprogramot, amelyről a parlamentben szavazást tartanak. Gimpu bejelentette, hogy a szomszédos Románia állampolgárai vízum nélkül utazhatnak Moldovába. A vízumkötelezettséget az áprilisi választások után kirobbant zavargások után vezették be.

"A Romániával való jó kapcsolatok nem jelentenek rossz viszonyt Oroszországgal" - mondta Mihai Gimpu, amikor a rendeleteket aláírta.

Az új kormánynak rendbe kell tennie a gazdaságot. Elemzők szerint az idén 10 százalékos GDP-csökkenés várható, és erre a kormányra vár a szakadár Dnyeszter melléki régióval régóta fennálló konfliktus megoldása is.

A kormánypárti koalíciónak 53 képviselője van a 101 fős törvényhozásban, ami elegendő a kormány jóváhagyásához, de nyolccal kevesebb, mint amennyi az államfő megválasztásához szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását