2024. április 29. - Péter

Jót teszünk a gunatánamói fogoly befogadásával?

A kormány döntése, amelynek értelmében hazánk befogad egy guantánamói foglyot, fontos üzenettel bír: hazánk nemcsak haszonélvezője kíván lenni az olyan szövetségi rendszereknek, mint a NATO és az Európai Unió, hanem felelősséget is kész vállalni a nemzetközi közösség érdekében.
2009. szeptember 16. szerda 16:10 - HírExtra
Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit.

A szabad demokrata képviselő közleményében utal arra, hogy az Európai Unió tagállamai hosszú ideje kritizálták az amerikai kormányzatot a guantánamói börtönben fogvatartottak alapvető emberi jogainak garantálása érdekében.

"Örvendetes, hogy az Obama-kormányzat első intézkedései között döntött a fogolytábor felszámolásáról, valamint a nemzetközi joggal és emberi jogi egyezményekkel össze nem egyeztethető állapotok megszűntetéséről" - fogalmaz Eörsi Mátyás.

Utal arra, hogy ennek a folyamatnak az eredményeként számos ország vállalkozott arra, hogy otthont adjon a Guantánamón bebörtönzöttek számára és mostanra kiderült: a fogvatartottak jelentős része semmilyen terrorszervezetnek nem volt tagja, és biztonsági fenyegetést sem jelentenek országainkra nézve.

Eörsi Mátyás szerint Magyarország a fogolybefogadásról szóló döntéssel elősegíti, hogy az európai-amerikai kapcsolatok a korábbi kiváló szintre emelkedjenek. Ráadásul az Egyesült Államok és Obama elnök politikájának megvalósulását is támogatja, ami a teljes nemzetközi közösség érdeke.

Szerinte a palesztin származású fogoly befogadása nem ró aránytalan terhet a magyar államra, ugyanakkor fontos jelzést küld a szövetségeseknek: az afganisztáni misszióhoz hasonlóan Magyarország ismét kész felelős döntések meghozatalára a béke és biztonság érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását