2024. május 17. - Paszkál

Korózs: Az állami felelősségről van szó

A Nemzeti Ifjúsági Stratégia az ifjúsági korosztályokkal kapcsolatos állami felelősség összefoglalása, illetve annak megtestesülése.
2009. szeptember 15. kedd 11:19 - HírExtra
Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben a stratégiáról szólva azt is közölte: az Európai Unióhoz hasonlóan Magyarországon is szükség van arra, hogy az ifjúságot folyamatos, innovatív, korszerű tudással rendelkező "erőforrásnak" tekintsék, amely képes a társadalom megújítására, az aktív szerepvállalásra.

A stratégiáról szóló országgyűlési javaslat általános vitájában a politikus elmondta, a kormány feladata többek között az, hogy elősegítse a fiatalok társadalmi integrációját, mert az állam felelőssége polgárainak a társadalomba való sikeres beilleszkedése, valamint az is, hogy az alkotmányban rögzített jogaikkal élni tudjanak.

Hangsúlyozta, az ifjúsági korosztály önálló, döntésképes egyéneket jelent, a jövő alakítóit, és a kormány feladata lehetőséget biztosítani képességeik kibontakoztatásához.

Korózs Lajos szerint a stratégia általános célja az ifjúságban rejlő erőforrások kibontásának és a korosztályok társadalmi integrációjának elősegítése.

A célok közé sorolta továbbá az esélyegyenlőség elősegítését, az ifjúsági csoportok, valamint az egyének kirekesztettségének és kisodródásának megakadályozását, illetve a kirekesztés, a kirekesztettség, a marginalizáció esélyeinek csökkentését.

Az államtitkár szerint a stratégia speciális célja az aktív állampolgárság, az egészség, a fenntartható fejlődés fejlesztése, illetve a gyermekvállaláshoz szükséges társadalmi, gazdasági, mentális feltételek erősítése, a fiatalok munkavállalásának, otthonteremtésének elősegítése.

Úgy vélte, az államnak érdeke, hogy a felnövekvő korosztályok ismerjék és elfogadják a társadalmi normákat, és maguk is képesek legyenek azok átörökítésére.

Korózs Lajos elmondta, az érintett korosztályok élete nem kezelhető szakterületenként, ezért a politikának szektorokat átívelő koncepcióval kell rendelkeznie a fiatalokkal kapcsolatos teendőiről.

Ismertetése szerint a stratégia "célcsoportja" a 8-12 éves korosztálytól kezdve a másokért való felelősségvállalásig terjedő korosztályig, a 25-30 évesek csoportjáig terjed.

Megjegyezte: jelenleg a magyar lakosság több mint 27 százaléka sorolható az ifjúsági korosztályhoz, amely megfelel az európai átlagnak.

Az államtitkár kitért arra, hogy a stratégiát rövid távú cselekvési programokkal valósítják meg, a stratégiában foglalt célok értékelését négyévente végzi el a kormány, először 2014 első felében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását