2024. május 2. - Zsigmond

Rendbontások fenyegetik a melegparádét

A szerb biztonsági szolgálatok erőszakos rendbontásokra, utcai összecsapásokra számítanak a Belgrádba vasárnapra tervezett, a Meleg Büszkeség Napja alkalmából tartandó felvonuláson.
2009. szeptember 15. kedd 11:26 - HírExtra
A lap idézett egy belső dokumentumot, amely szerint a szolgálatok arra számítanak, hogy egész Szerbiából, illetve a boszniai Szerb Köztársaságból tömegével érkeznek majd Belgrádba azok a különböző szurkolótáborokhoz és jobboldali szervezetekhez tartozók, akik ellenzik a melegek és leszbikusok felvonulását. A Crvena Zvezda erőszakosságukról híres drukkerei információk szerint a rendezvényt biztosító rendőröket is meg akarják támadni.

A szerb biztonsági szolgálatok úgy tudják, hogy a rendbontók Belgrád szélesebb belvárosában több helyen rendbontásokba kezdenek, hogy oda vonzzák a biztosításra kivezényelt rendőröket, s társaik leszámolhassanak a védelem nélkül maradt melegekkel. A Becsület, az 1389 mozgalom, a Mieink és más jobboldali szervezetek tagjai el akarnak vegyülni a rendezvényen részt vevők között, hogy egy adott jelre összecsapást provokáljanak - ehhez kövekkel, Molotov-koktélokkal, könnygázspray-vel, petárdákkal, fáklyákkal szerelkeznek fel.

Mladen Obradovic, a Becsület főtitkára úgy nyilatkozott a Politika című lapnak, hogy a szerb nép hatalmas többsége ellenzi a melegfelvonulást. A jobboldali vezető szerint nyilvánvaló, mi fog történni, ha a szervezők és az őket támogató rezsim erőszakkal terjeszteni próbálja a társadalom által elítélt erkölcstelenséget, mondta, hozzátéve, hogy kizárólag a szervezőket terheli a felelősség mindazért, ami vasárnap történni fog.

Ivan Ivanovic, a Mieink nevű szervezet elnöke szerint ők békés tiltakozásra készülnek, nem akarnak fizikai leszámolást, ám nem tudják garantálni, hogy nem lesznek incidensek. Mint mondta, számítanak a szerb ortodox egyház támogatására is, arra, hogy a legfőbb egyházi testület, a szinódus eleget tesz kérésüknek, és szeptember 20-ra körmenetet szervez Belgrád központjába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását