2024. április 19. - Emma

Barroso teljes vállszélességű támogatást kér

Széles körű támogatást kért az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso az Európai Parlamenttől az újabb ötéves megbízatásáról tartandó voksoláson.
2009. szeptember 15. kedd 21:54 - HírExtra
A szerdai szavazást megelőző napon, a strasbourgi plenáris ülésen tartott programbeszédében Barroso kiemelte, a jelentős többség megkönnyítheti az uniós intézmények tevékenységét a nemzetközi gazdasági válság leküzdésében és a szociális következmények elhárításában. Barroso - akinek kinevezését az EP a várakozások szerint bizonyosan jóváhagyja - bejelentette, hogy a következő testületben új biztosi posztokat tervez létrehozni, és ezek egyike külön foglalkozik majd az alapvető emberi és szabadságjogokkal.

Terveit részletezve Barroso elmondta, hogy a nemzetközi gazdasági válság tapasztalataiból tanulva szorosabb együttműködést igyekszik majd elérni a tagországok között újabb krízisek elkerülése érdekében. Jelezte: fel fog lépni a bizottság a szociális dömping, vagyis azon jelenség ellen, hogy a munkahelyeket és a munkaerőt olyan országokba vagy területekre telepítsék át, ahol kisebbek a költségek.

Ígéretet tett Barroso az uniós költségvetés szerkezetének átvizsgálásáról tervezett munka segítésére, a klímavédelem támogatására, valamint a bevándorlás-politikai együttműködés javítására is. Az utóbb említett két feladattal szintén új biztos foglalkozik majd a jövendő bizottságban.

A jelenlegi Barroso-bizottság megbízatása október végén jár le. A tagállamok kormányai már döntöttek arról, hogy a portugál politikust nevezik ki a következő testület élére is. Ha ehhez Barroso most elnyeri az EP támogatását is, megkezdődhet az új bizottság összeállítása. A testület tagjait a tagországok mindenkori kormányai delegálják, de köztük a posztokat a bizottság elnöke osztja el.

A Barroso-beszéd utáni felszólalásokból kiderült, hogy a parlament továbbra sem egységes az új elnök támogatásában. Míg ahhoz nem férhet kétség, hogy Barroso elnyeri a szükséges egyszerű többséget a voksoláson, csak az utolsó pillanatokban dőlhet el, mennyire széles támogatást kap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását