2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kevesebb pénz jut szociális célokra

Mintegy tíz százalékkal, 88 milliárd forinttal csökken jövőre az ideihez képest a Szociális és Munkaügyi Minisztérium költségvetése.
2009. szeptember 14. hétfő 13:45 - HírExtra
Herczog László miniszter elmondta, egyebek mellett kevesebb pénzt fordítanak majd a lakossági energiaár-támogatásra, így az idei évi közel 63 milliárd forintról ez az összeg 25 milliárd forintra csökken. A tárcavezető a gáz világpiaci árának csökkenésével indokolta a döntést.

Kérdésre azt mondta, hogy "a szabály nem változik", ám a negyedik kategóriába eső jelenlegi támogatottak jövőre már nem kapnak segítséget. Utalva a gáz árának várható csökkenésére, azt mondta, ugyanakkora összeg kifizetéséhez már nem kell támogatás. Azt hangoztatta, minél kisebb a gázár, annál kevesebb támogatást kell adni.

A miniszter a büdzsé tervezetének ismertetésekor arra kérte az újságírókat, "nézzenek a számok mögé". Utalt egyebek mellett arra, hogy öt százalékponttal csökkentek a járulékok, így például egy 100 forintos bér kifizetéséhez öt forinttal kevesebb bruttó bérköltséget kell odaadni az intézményeknek.

Előfordulhat olyan eset is, hogy egy támogatás látszólag nő, ám valójában fajlagosan kevesebb, ha az ellátandó feladat még nagyobb mértékben növekedett. Hozzátette: mindez fordítva is igaz lehet egy másik esetben - közölte.

Elmondta, az intézmények működtetése nagyjából az ideihez hasonló szinten marad, ha itt is figyelembe veszik a járulékcsökkenést.

Az úgynevezett fejezeti kezelésű előirányzatoknál a kiadási főösszeg 76,2 milliárd forinttal csökkent az idei évi eredeti előirányzathoz képest; ebből a járulékcsökkentés hatása 26,1 milliárd forint - közölte.

Elmondta, a büdzsé tervezetének elkészítésekor a tárcánál a foglalkoztatás segítését és a hátrányos helyzetűekre való figyelmet tekintették prioritásnak.

Jövőre várhatóan több pénz jut majd az Út a munkához programra; az idei 97 milliárd forintról a program költségvetése 110 milliárd forintra emelkedik, és további 7,5 milliárd forint európai uniós forrás is rendelkezésre áll majd.

A következő évben a kormány száz romatelepet számolna fel, erre egymilliárd forintot különítettek el a tárca költségvetésének tervezésekor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását